Girona informa a temps real de la contaminació des dels equipaments municipals

“Cal facilitar l'accés a la informació ambiental”, assegura Sergi Cot, regidor d'Acció Climàtica

Girona informarà a temps real de la contaminació
Girona informarà a temps real de la contaminació | Hugo Fernández
27 de març del 2024
Actualitzat el 09 d'abril a les 23:48h

Girona ha començat a informar a temps real de la qualitat de l'aire. Ho fa a través de la web i l'app de l'Ajuntament, però també en una trentena de pantalles ubicades en diversos equipaments municipals. A banda de la contaminació, també es difon informació de la sequera, però la voluntat de la regidoria d'Acció Climàtica, liderada per Sergi Cot, és ampliar progressivament els indicadors. “Cal facilitar l'accés a la informació ambiental”, explica en declaracions a Nació.
 

On es podrà consultar la informació de la contaminació?

La informació sobre la qualitat de l'aire ja està disponible a temps real en un portal del Departament d'Acció Climàtica. També hi ha algunes app del mòbil que ho incorporen, però des de l'Ajuntament de Girona es considera que cal posar-ho més fàcil per tal que tots els veïns en siguin conscients. “Si cada vespre es pot veure a l'espai d'El Temps de TV3, calia buscar altres vies per difondre-ho”, assenyala el regidor d'Acció Climàtica.

La informació dels quatre principals contaminants -diòxid de nitrogen, partícules sòlides -tant PM10 com PM25 i ozó- es podrà veure en una trentena de pantalles de centres cívics, biblioteques i dependències d'atenció al públic del mateix Ajuntament. A més, es poden consultar a través del web municipal i de l'aplicació mòbil Girona App.

La iniciativa, que es va fer coincidir amb el Dia Mundial de l'Aigua i el Dia Mundial de la Meteorologia, també inclou indicadors de sequera, en ple escenari d'emergència que ha obligat la ciutat a reactivar pous per frenar el volum d'aigua que s'extreu del Ter.
 

Preocupació pel diòxid de nitrogen

Girona disposa d'una estació automàtica de seguiment de la qualitat de l'aire al pati exterior de l’Escola de Música Municipal, al número 70 del carrer de Barcelona. Un dels contaminants a l'alça és el NO2 (diòxid de nitrogen), que està molt vinculat al trànsit. Puntualment, també s'ha superat el llindar d'informació d'O3, però en aquest cas s'han de basar en les dades aportades per l'estació de Begur, ja que a Girona no se segueix aquest contaminant.

Des de l'Ajuntament de Girona s'explica que aquesta acció permet complir la llei 27/2006, de 18 de juliol, de regulació dels drets d'accés a la informació, de participació pública i d’accés a la justícia en matèria de medi ambient. “Voldríem ampliar-ho a altres indicadors i ens agradaria que altres ajuntaments seguissin la nostra iniciativa”, explica Sergi Cot. Anteriorment, almenys Manlleu -un dels municipis més castigats per la contaminació- ja havia començat a enviar notificacions per informar de la contaminació.

Arxivat a