Tots els pinyols de Salvador Illa

El primer secretari del PSC té diversos equips de confiança tant al partit com al Parlament o a Madrid, amb noms destacats com Lluïsa Moret, Alícia Romero o José Zaragoza

Salvador Illa, durant el congrés del PSC
Salvador Illa, durant el congrés del PSC | Hugo Fernández
28 de març del 2024
Actualitzat el 29 de març a les 10:01h

Lluïsa Moret, Alícia Romero, José Zaragoza. Són alguns dels noms que formen part dels cercles de confiança que té Salvador Illa com a líder del PSC, en els diversos àmbits d'actuació política. Fonts socialistes assenyalen que Illa no ostenta un lideratge amb un únic "pinyol" sinó que prefereix "repartir joc" amb grups de treball en els diferents espais, com ara a l'executiva del partit, al Parlament, a Madrid o a Europa. El dirigent socialista s'ha envoltat de diferents noms de la seva confiança en cada àmbit i l'objectiu compartit, ara com ara, és guanyar les eleccions i arribar a la presidència de la Generalitat. Les enquestes els són favorables, però caldran pactes. Qui és qui en els pinyols d'Illa?

 

Lluïsa Moret, número 2 d'Illa a l'executiva del PSC Foto: Hugo Fernández

 

El partit: Moret, Jimeno i Fernández

El congrés del PSC de fa un parell de setmanes va ser plàcid i el partit va sortir enfortit de cara a la campanya electoral. Els afiliats van ratificar, sense fissures, la nova executiva amb el lideratge d'Illa. També va escollir-lo per aclamació com a candidat a les eleccions. A la direcció del PSC, Illa hi té un primer pinyol, que té com a noms més destacats Lluïsa Moret, José Luis Jimeno i Joaquín Fernández. A banda de càrrecs rellevants dins l'executiva, tots tres són els responsables del comitè de campanya del 12-M.

Moret és la número dos del partit. Ja havia tingut un paper destacat en el passat mandat, com a vicesecretària primera d'organització i en els preparatius de les eleccions municipals, amb victòria socialista. Alcaldessa de Sant Boi de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, ara ocupa el càrrec de viceprimera secretària del PSC. Jimeno i Fernández ja van treballar estretament amb Illa quan ell era el secretari d'organització, entre 2016 i 2021. Jimeno és el secretari de l'àrea d'organització i acció electoral i fa tàndem amb Fernández, secretari de l'àrea de política municipal.

 

Alícia Romero, durant l'últim debat de política general al Parlament Foto: Lorena Sopena / Europa Press

 

El Parlament: Romero, Pedret i Moreno

Al grup parlamentari d'aquesta passada legislatura, i que repetiran després del 12-M, hi destaquen tres noms: Alícia Romero, Ferran Pedret i Raúl Moreno. Al Parlament, el PSC insisteix que ha fet una oposició "responsable" i que ha aconseguit moure al Govern a defensar alguns dels seus posicionaments. Els socialistes han tingut un paper important a l'hora d'aprovar els pressupostos d'Aragonès des del trencament amb Junts i, de fet, havien signat un acord per votar a favor dels darrers comptes que van rebutjar els comuns.

Romero, mà dreta d'Illa a la cambra catalana en el càrrec de portaveu, ha tingut també un paper important en negociacions rellevants, com les de pressupostos. Pedret, fins ara membre de la mesa del Parlament, ha assumir en els darrers anys un paper rellevant en l'estratègia jurídica del partit, especialment contra el procés. Moreno, que aquesta legislatura ha fet de portaveu adjunt i especialista en la carpeta social al Parlament, on ha fet de portaveu de la comissió de Drets Socials.
 

José Zaragoza, diputat socialista al Congrés Foto: A. Pérez Meca / Europa Press

Madrid: Zaragoza, Poveda i Hereu

Illa també té un equip de confiança a Madrid, on destaquen els noms de José Zaragoza, Antoni Poveda i Jordi Hereu. Zaragoza, ara diputat al Congrés, és un socialista veterà i ha ostentat responsabilitats importants al partit. Coneix a fons l'organització, ha ocupat diversos càrrecs de pes a l'executiva i també ha estat membre del comitè federal del PSOE. Ha dirigit diverses campanyes del PSC -destaca el lema "Si tu no hi vas, ells tornen", encunyat per ell i Iceta el 2008, amb el resultat de 25 escons per al PSC en unes eleccions espanyoles.

Altres noms destacats al pinyol de Madrid són el del senador Antoni Poveda, nom de pes al Baix Llobregat i alcalde durant 15 anys a Sant Joan Despí. També l'exalcalde de Barcelona i actual ministre d'Indústria, Jordi Hereu, que lidera l'única cartera en mans del PSC que hi ha al govern espanyol. Hereu, que els darrers anys ha estat apartat de la primera línia, no ha perdut el contacte amb el partit. Destaca per ser un ministre "business friendly" amb ànima socialdemòcrata i és ben vist pel món empresarial

 

Javi López, durant el congrés del PSC Foto: Alberto Paredes / Europa Press

Europa: Ballarín i López

Per últim, el nucli d'Illa en el front europeu està format principalment pels eurodiputats Laura Ballarín i Javi López, amb qui aquesta setmana ha fet el viatge al Regne Unit. Ballarín és la responsable de política europea i internacional a l'executiva del partit, i membre del Parlament Europeu des de l'any 2023. López és un dels noms forts del PSC a l'Eurocambra, on va entrar ja fa 10 anys, i és el president del Partit Socialista Europeu en representació del PSOE.