El sobiranisme de les Illes Balears concorrerà amb ERC i no amb Sumar a les europees

Tot i l'aliança de Més i Yolanda Díaz a les eleccions espanyoles dels 23-J, les bases dels partits illencs han prioritzat una aposta independentista que també inclou Bildu i BNG

Lluís Apesteguia (Més per Mallorca) i Oriol Junqueras (ERC).
Lluís Apesteguia (Més per Mallorca) i Oriol Junqueras (ERC). | Isaac Buj / Europa Press
25 de març del 2024
Actualitzat a les 21:50h
El sobiranisme de les Illes Balears, representat institucionalment a través de Més per Mallorca i Més per Menorca, ha acordat aquest dilluns presentar-se a les eleccions europees mitjançant una coalició que inclou ERC, Bildu i el BNG, i que portarà per nom, possiblement, 'Ara Repúbliques'. Aquest dilluns al vespre s'han dut a terme dues assemblees de les bases sobiranistes de cada illa per prendre aquesta decisió, segons ha pogut saber Nació. En el cas de Menorca, l'executiva ha proposat que la militància ratifiqui una coalició amb l'independentisme català, basc i gallec, i així s'ha decidit per unanimitat. En el cas de Mallorca hi havia l'opció de concórrer amb ERC o amb Sumar. Un 89,3% de les bases mallorquines han acordat fer-ho amb la coalició independentista. 

El moviment arriba després que en les últimes eleccions espanyoles Més decidís concórrer als comicis mitjançant una coalició amb Sumar. L'objectiu dels sobiranistes illencs era unir forces amb la formació de Yolanda Díaz per tal de poder obtenir un representant del territori al Congrés. El pacte va ser que Més tindria el primer lloc a la llista, i en contrapartida Sumar, en les seves primeres estatals, podria beneficiar-se de l'arrelament territorial de Més. Finalment, Més va aconseguir a través de Sumar l'anhelat diputat, representant en Vicenç Vidal. El fet de tenir una veu pròpia ha estat ben vist pel sobiranisme illenc, si bé també ha existit molta discussió interna sobre el fet de presentar-se amb un partit de caràcter estatal.

Aquesta mateixa qüestió s'ha revifat ara que toca parlar sobre les europees. La postura majoritària de Més per Mallorca és presentar-se mitjançant un pacte amb ERC, bascos i gallecs. Això, però, no ha agradat gens a Sumar, que ha vist com el seu arrelament a les Illes Balears queda trastocat si no poden ajuntar forces amb Més en aquests nous comicis. La preocupació dins de Sumar ha arribat fins a tal punt que fins i tot Jaume Asens, candidat dels comuns a les europees dins Sumar, ha intercedit parlant amb la direcció de Més per intentar que els sobiranistes illencs vagin amb Sumar. Asens té vinculació amb diversos dirigents sobiranistes de Mallorca per qüestions familiars, atès que la seva mare és de Manacor.

Finalment, però, aquestes converses no han prosperat i el sobiranisme illenc ha optat pel pacte independentista. Després que ho hagin avalat les assemblees d'aquest dilluns vespre, aquesta serà la primera vegada que Més es presentarà en una coalició independentista a les europees. A les eleccions del 2019, Més per Menorca va decidir no concórrer, mentre que Més per Mallorca, amb molta divisió interna, va apostar per presentar-se amb Compromís. Al mateix temps, la força valencianista encara no ha decidit com es presentarà a les eleccions comunitàries enguany, si bé no ha descartat de moment fer-ho amb Sumar.

I en quin punt es troba la presentació de la coalició catalana, basca i gallega a les europees? El 2019 tant ERC com Bildu i el BNG es van presentar sota la marca 'Ara Repúbliques'. De moment, damunt la taula es manté aquest nom o, com a molt, patirà canvis menors. Serà a finals de la setmana quan hi hagi novetats sobre la coalició europea, segons ha pogut saber aquest diari. ERC ja ha escollit Diana Riba com a candidata.