CaixaBank distribuirà 2.890 milions més en dividends, un 70% més que l'any passat

Els dirigents del banc assenyalen que la perspectiva d'una baixada dels tipus d'interès beneficiarà els qui tinguin una hipoteca a tipus variable

José Ignacio Goirigolzarri i Gonzalo Gortázar, avui a València.
José Ignacio Goirigolzarri i Gonzalo Gortázar, avui a València. | CaixaBank
22 de març del 2024
Actualitzat el 09 d'abril a les 18:13h

La Junta d'Accionistes de CaixaBank ha aprovat aquest divendres tots els acords sotmesos a votació, entre els quals hi ha l'abonament d'un dividend de 0,3919 euros per acció amb càrrec als resultats del 2023, fet que suposa un increment del 70% respecte l'any passat. L'entitat repartirà entre dividends i recompres 12.000 milions d'euros, per damunt del previst en el Pla Estratègic 2022-24,que era de 9.000 milions.

En la seva intervenció davant els accionistes, el president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, ha assenyalat que "en un context molt complex, l'economia espanyola ens ha sorprès positivament", encara que ha recalcat que es mantenen les seves debilitats estructurals. En aquest sentit, ha assenyalat la productivitat com el principal punt feble de la nostra economia i ha reclamat "reformes en profunditat que requereixen amplis consensos polítics i socials".

El dirigent financer ha recordat que les prioritats estratègiques de l'entitat s'emmarquen "en un propòsit i un compromís: estar a prop de les persones per a tot allò que importa", que significa, ha dit, "estar a prop de les famílies i empreses a través del nostre negoci tradicional, la inclusió financera des d'una perspectiva geogràfica, d'edat i dels col·lectius més vulnerables, i estar compromesos a donar suport a la transició climàtica". 

Gonzalo Gortázar, el conseller delegat de CaixaBank, ha presentat als accionistes el detall de l'activitat de l'entitat el 2023 i ha destacat que "el resultat de 4.816 milions d'euros representa una rendibilitat sobre fons propis del 13,2%, finalitzant així una prolongada etapa de 15 anys de baixos retorns". Per al conseller delegat, "es tracta d'una rendibilitat raonable i d'uns resultats d'acord amb la nostra mida i que, gràcies a disposar d'una elevada fortalesa financera, ens permet proposar un dividend de 2.890 milions d'euros entre els més de 590.000 accionistes de CaixaBank".

Gortázar ha assenyalat la forta millora de la ràtio d'eficiència en més de 9 punts percentuals en l'any, fins al 40,9%. Una evolució "molt satisfactòria, especialment si es té en compte que el 2021 se situava en nivells pròxims al 60%, i la seva evolució reflecteix el bon treball realitzat des de la integració de Bankia". Ha destacat també la xarxa d'oficines i caixers més àmplia d'Espanya, amb una dimensió que "dobla la del següent competidor". El conseller delegat ha explicat que "la fortalesa financera i posició competitiva líder ens permet continuar creant valor i mantenir la nostra vocació de suport a l'economia i a la societat". 


L'evolució dels tipus d'interès

El conseller delegat ha explicat la tasca feta en el suport a les famílies amb hipoteques: "Des de l'inici de la pujada dels tipus d'interès, hem gestionat 30.000 operacions a Espanya entre refinançament d'hipoteques i altres acords de pagament, així com adhesions al Codi de bones pràctiques hipotecari. De totes aquestes operacions, se n'han beneficiat 42.000 clients". Sobre l'evolució dels tipus d'interès, Gortázar ha assenyalat que els mercats financers anticipen una baixada gradual dels tipus d'interès i això beneficiarà els qui tenen contractada una hipoteca a tipus variable. 


Crítiques sindicals: "Pressió desmesurada"

Representants de les principals centrals sindicals presents, com Ricardo Ruiz (CCOO) i Catalina Llibre (UGT), han criticat en les seves intervencions davant la Junta d'Accionistes, la "pressió desmesurada" sobre els treballadors. La política comercial de l'entitat financera ha estat el punt més crític per part dels sindicats. Llibre ha parlat de "ritme frenètic i exigències desmesurades". Goirigolzarri i Gortázar, en la seva resposta, han recordat el preacord signat per al nou conveni col·lectiu i el fet que el nivell salarial de l'entitat "és el més elevat del sector". El conseller delegat, però, ha admès que mantenir un alt nivell d'exigència no és incompatible amb "una bona experiència laboral".