ERC i el PSOE s'han reunit tres vegades amb els mediadors internacionals

Les cites entre les dues formacions, pactades en el marc de la investidura de Sánchez, han estat mensuals; el calendari electoral impedirà que els dos governs es reuneixin fins després de les europees

Oriol Junqueras i Félix Bolaños, quan van signar l'acord d'investidura de Pedro Sánchez.
Oriol Junqueras i Félix Bolaños, quan van signar l'acord d'investidura de Pedro Sánchez. | ERC
22 de març del 2024
Actualitzat a les 14:06h
Les delegacions d'ERC i del PSOE s'han reunit tres vegades a través del mecanisme internacional de verificació pactat en el marc de la investidura de Pedro Sánchez. En un comunicat conjunt enviat aquest divendres, les dues formacions informen que els contactes han estat "discrets" i "periòdics", i fonts coneixedores de les reunions concreten que ja hi ha hagut tres cites, una per mes. Hi participen dirigents republicans i socialistes, i també l'organització internacional de mediació, que és qui facilita els perfils en funció de quina carpeta s'estigui tractant en aquell moment. Aquesta taula es combina amb la que té Junts amb el PSOE -que s'ha reunit quatre vegades, l'última la setmana passada- i la que protagonitzen els dos governs. Aquesta última, però, s'ha congelat fins que passin les eleccions catalanes i les europees.

Una de les qüestions que hi ha sobre la taula des d'aquest dimarts és el model de finançament singular que ha plantejat el president de la Generalitat, Pere Aragonès. La Moncloa ja l'ha rebutjat, però Aragonès insisteix que el suport d'ERC al PSOE al Congrés dels Diputats pot dependre de si s'aborda la negociació del nou finançament. El model implica que Catalunya recapti tots els impostos, que es posi en marxa un fons de reequilibri territorial amb altres autonomies amb menys capacitat econòmica, i que hi hagi un pagament de la Generalitat a l'Estat pels serveis que presta -defensa, per exemple- l'administració central a Catalunya.

El comunicat sobre les reunions a través del mecanisme de verificació internacional arriba l'endemà de la conferència de Carles Puigdemont en la qual va anunciar que serà el candidat de Junts a les eleccions catalanes. Ell mateix ha participat en persona en les quatre reunions celebrades amb el PSOE, en les quals s'han abordat carpetes com el finançament -Junts també vol que es recaptin tots els impostos des de Catalunya- i la immigració. Al capdavant de l'equip de mediadors hi ha Francisco Galindo, un diplomàtic salvadorenc amb dècades d'experiència.
 

Desplegament de l'acord d'investidura

En l'acord que van signar Oriol Junqueras i Félix Bolaños a Barcelona a principis de novembre, ERC i el PSOE van pactar la condonació de part del fons de liquiditat autonòmica (FLA) i també abordar el traspàs de Rodalies, que ja ha fet els primers passos. Part de les negociacions sobre aquestes carpetes es veurà alterada per les eleccions. Els plans d'Aragonès passaven per aconseguir rèdits de l'acord amb el PSOE, però el calendari s'ha anat fent complex. L'independentisme, a banda, ja no disposarà de la palanca dels pressupostos generals de l'Estat, perquè Sánchez els va retirar tan bon punt va veure que es convocaven eleccions a Catalunya.

Si bé el diàleg entre partits ha anat tenint continuïtat amb les reunions mensuals, el cert és que la taula entre governs no es tornarà a posar en marxa fins després de les eleccions europees, al juny. Tenint en compte que després ja hi haurà tot el ball de pactes al Parlament i la proximitat amb l'estiu, és probable que no hi hagi reunió fins al setembre, sempre en funció de qui governi al Palau de la Generalitat. En la reunió que van mantenir Sánchez i Aragonès al desembre, també s'hi va acordar posar en marxa una llei de llengües oficials per protegir el català.