Per què la llibertat li surt barata a Dani Alves?

L'exfutbolista del Barça assegura que no té el milió d'euros de la fiança, però finalment ha reunit els diners per altres vies aprofitant el seu entorn i un retorn que li deu Hisenda

Dani Alves, d'esquena, en el judici per agressió sexual
Dani Alves, d'esquena, en el judici per agressió sexual | Jordi Borràs / ACN
25 de març del 2024
Dani Alves sortirà de presó després de pagar un milió d'euros. Aquest és el preu de la llibertat que l'Audiència de Barcelona li ha posat a l'exfutbolista dies després que fos condemnat a quatre anys i mig de presó per un delicte d'agressió sexual. La decisió, avalada amb un vot particular en contra, torna a posar en evidència que el càstig de la justícia és més barat si qui comet el delicte té diners.

Per què li surt gairebé gratis? Bé, la defensa de l'exjugador ha recordat en moltes ocasions que el seu client no té la capacitat econòmica per fer front a la fiança. És cert que d'Alves consten dos comptes de La Caixa que sumen 51.000 euros i que té un altre compte al Brasil amb un saldo negatiu de 20.000 euros. Per altra banda, té un embargament judicial de 50.000 euros i un deute amb Hisenda de més de 600.000 euros. 

Però tot això no serveix per res i ho posa en evidència el jutge que ha emès un vot particular contra la decisió de concedir la llibertat a Alves. El motiu principal pel qual aquest magistrat s'ha oposat a la mesura és perquè "és conegut i notori que ha exercit el futbol professional d'alt nivell" i, per tant, pel patrimoni i els ingressos que rep, no sembla que es trobi en una situació de "dificultat econòmica o ruïna".

El jutge fa referència a l'últim contracte futbolístic d'Alves amb el Pumas mexicà, una casa embargada a Esplugues de Llobregat i els ingressos per patrocinadors. Però amb els seus diners a la mà, Alves no pot abandonar la presó. Ara bé, per tot això que recull el vot particular, era evident que podia agafar-se al seu entorn o a un retorn que li deu Hisenda per pagar la fiança.
 

El pas al costat del pare de Neymar

Ara bé, els tempos probablement han estat més lents del que esperava l'exfutbolista. Alves volia acollir-se al seu entorn per reunir el milió d'euros de la fiança, i per fer-ho comptava amb el pare de Neymar, que ja va facilitar-li 150.000 euros que van servir com a atenuant a la sentència. Però ara Alves no ha tingut la mateixa sort. El pare de Neymar s'ha fet enrere i ha anunciat amb un comunicat que finalment no pagarà la fiança d'un milió d'euros perquè el futbolista surti de la presó de Brians 2. "Assumpte tancat", ha dit.
 

I ara, què?

Quan Alves surti de la presó no podrà abandonar l'Estat perquè té retirats els passaports. Ara bé, el vot particular també genera dubtes sobre una possible fuga: "El seu entorn d'alt poder adquisitiu fan viable la possibilitat de considerar que li puguin facilitar abandonar el territori nacional, fins i tot renunciant al milió d'euros que pugui dipositar". L'exfutbolista defensa que no fugirà i que creu en la justícia, ja que ha recorregut contra la sentència amb l'expectativa que la pena es vegi disminuïda.