Mazón intenta seduir els empresaris catalans amb la reducció d'impostos: «Fa massa que vivim d'esquena»

El president valencià assegura a Foment del Treball que no ha vingut a fer una "OPA hostil" i reclama "parlar del PIB"

Carlos Mazón, avui a Foment.
Carlos Mazón, avui a Foment. | Foment
13 de març del 2024
Actualitzat a les 14:13h
Fa unes cinc setmanes que el president de la Generalitat valenciana, Carlos Mazón, va demanar a la patronal Foment del Treball de venir a explicar el projecte del nou govern del PP per a la Mediterrània. Ho va fer a través del regidor del PP a Barcelona Daniel Sirera, que va ser cap de gabinet del polític valencià. La trobada s'ha fet aquest dimecres, quan el dirigent valencià ha fet una intervenció sota el títol: Comunitat Valenciana, Liderant el Mediterrani, a la seu de Foment del Treball.

Carlos Mazón ha parlat davant els empresaris conscient que bona part d'ells tenien una bona percepció del seu antecessor, el socialista Ximó Puig, a qui la patronal catalana sempre va veure com un socialdemòcrata business friendly. Mazón ha intentat esborrar la bona imatge de Ximó Puig assegurant que el govern del Botànic van ser "vuit anys de falsa èpica i ocurrències. Ja no s'examina ningú". Però també ha "felicitat el president Puig" per haver accelerat la transició al cotxe elèctric. Un gest que ha merescut l'assentiment de Josep Sánchez Llibre. El dirigent del PP ha sostingut que "ja no hi ha cànons" sobre la identitat valenciana. Ha reclamat que s'estigui "atents al que passa i passarà a la realitat valenciana". 

El polític conservador ha intentat seduir l'auditori parlant de política fiscal i impostos. Ha qualificat l'impost de successions com "impost de la mort", la supressió del qual ja està en marxa, com també la de la taxa turística i que prepara reduir el tràmit d'edificació de tres anys a un mes. Mazón ha assenyalat que Catalunya i el País Valencià són "les últimes comunitats en competitivitat". Ha explicat la reducció de traves a les empreses fotovoltaiques i ha reivindicat les infraestructures com el Corredor Mediterrani ("una prioritat que no és només nostra"). 

Mazón ha considerat que els "tristos i lents avenços" en el Corredor són responsabilitat dels "polítics", no pas dels empresaris, que han estat molt actius en la defensa de la infraestructura. Sánchez Llibre ha intervingut en aquest punt per criticar "la irresponsabilitat dels dos principals partits que han governat Espanya".    


"Una gran anomalia"

Mazón ha començat recordant que hi ha una distància similar entre València i Madrid (360 quilòmetres) que la que hi ha entre València i Madrid (350 quilòmetres), però que el temps que es triga el doble de temps a recórrer el trajecte cap a la capital catalana. És el "símptoma d'una gran anomalia", ha dit. "Fa massa que vivim d'esquena" i ha afirmat que cal conjurar-se a l'acció per posar fi a aquest distanciament. 

En la seva presentació, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez llibre, ha recordat algunes xifres dels vincles econòmics entre Catalunya i el País Valencià: el 20% dels clients de l'economia catalana són valencians i un 19% de clients de la valenciana són catalans. Totes dues economies sumen el 30% del PIB espanyol i el dirigent patronal ha advocat per liderar conjuntament l'economia del sud d'Europa.

Després de la intervenció de Mazón, Sánchez Llibre ha elogiat les mesures fiscals del president valencià. Aquesta part del discurs del governant del PP ha agradat a Foment. Mazón ha assegurat que no havia vingut per "fer cap OPA hostil a l'economia catalana, sinó ser irresistiblement atractiu" per als emprenedors.


"S'ha de parlar del PIB"

Carlos Mazón ha sostingut que "s'ha de parlar del PIB, no d'on estan les línies de la frontera". Ha demanat "reciprocitat institucional" i ha aprofitat per criticar "el partit del president de la Generalitat" per haver presentat una moció per impedir l'ampliació del port de València: "Això no ajuda", ha dit. Sobre política d'aigua, Mazón ha invocat a polítiques "responsables i coherents", afirmant que "cal adoptar mesures per preservar els cicles hídrics i no limitar-se a demanar després solidaritat". Ha elogiat la col·laboració pública-privada en l'aigua i ha criticat que es facin mesures "per ideologia", com va ser la municipalització de l'aigua a Valladolid que es va fer sent alcalde l'actual ministre Óscar Puente, que segons ell ha estat molt contraproduent. Ha elogiat "el que s'ha fet a França, on totes les conques dels rius estan interconnectades". 


Carregar contra Aragonès

El president valencià, en declaracions al final de l'acte, a la pregunta de si havia mantingut contacte amb el president Pere Aragonès, ha carregat contra aquest i ha afirmat que ha avisat de la seva presència a Catalunya, "com faig quan vaig a tot arreu". Ha retret a Aragonès que ell no ho fes quan va anar a València "i va tenir la descortesia d'anar a un acte sobre els Països Catalans, que no estan a l'Estatut". 

També ha criticat Aragonès per "treure rèdit polític" del "crim execrable" contra Guillem Agulló pel fet que el Govern decidís acollir el Premi Agulló al deixar de fer-ho el Parlament valencià per decisió de PP i Vox. Ara serà la Federació de Municipis la que ho farà. Mazón ha atribuït el canvi a la voluntat d'assolir "el màxim consens" i no pas a cap "reculada". 
Arxivat a