L'exdiputada de la CUP Gabriela Serra comença una vaga de fam per Palestina

L'exparlamentària, juntament amb els activistes Llum Mascaray i Martí Olivella, demanen a l'Estat que posi fi al comerç d'armes amb Israel i que s'uneixi a la denúncia de genocidi

Els tres activistes, en el primer dia de la vaga de fam
Els tres activistes, en el primer dia de la vaga de fam | ACN / Blanca Blay
Nació
01 de febrer del 2024
Actualitzat a les 14:35h
Vaga de fam per la pau a Palestina. Aquesta és la iniciativa que han posat en marxa tres veterans activistes aquest dijous, i que té com a protagonistes l'exdiputada de la CUP Gabriela Serra juntament amb Llum Mascaray i Martí Olivella. L'objectiu, han assegurat, és contribuir en el posicionament "immediat" del govern espanyol a favor del poble palestí.

En aquest sentit, han detallat dues reclamacions que fan a l'executiu espanyol i que creuen que servirien per exercir pressió en l'intent d'aconseguir un alto el foc. D'una banda, reclamen a l'executiu de Pedro Sánchez que posi fi al comerç d'armes amb Israel i, de l'altra, que Espanya doni suport a la denúncia de Sud-àfrica contra Israel davant de la Cort Penal Internacional de Justícia de l'ONU per genocidi a Gaza.

Els activistes han explicat que la vaga de fam serà una acció més per "sumar" a les accions per la pau a Palestina. Segons han dit, subsistiran només amb aigua i mantindran la vaga amb un únic límit, si l'equip mèdic que els farà seguiment detecta un risc per a la seva salut. "Resistirem fins que puguem, d'això es tracta", ha indicat.

Sobre la tria d'iniciar una vaga de fam, Serra ha dit que "és un instrument, una acció de lluita no-violenta que ens semblava adient" en el context actual i ha concretat que allò "important" és que sigui un exercici més que se sumi a altres accions i protestes. De fet, els tres activistes han reiterat que el que volen és cridar l'atenció respecte a la causa palestina i, per això, han demanat que allò que els preocupa és que no es deixi de posar el punt de mira en el conflicte.
 

El manifest dels tres activistes

"Deixar de menjar és un acte d'empatia amb les persones que estan sotmeses a patir fam de pau cada dia", recull el manifest llegit en l'acte a Barcelona per presentar l'inici de la vaga de fam, un "petit gest" per als que la protagonitzaran. En el text, asseguren que estan cansats de "tantes dècades de colonització, d'ocupació, d'apartheid, d'assassinats i bombardejos asimètrics de l'Estat d'Israel contra la població palestina".

També parlen de desesperació per "tanta infàmia, tanta mentida, tanta doble mesura, tant silenci" i exposen que es declaren en vaga de fam encoratjats pel centenar de manifestacions que el 20 de gener arreu van reclamar arreu de l'estat espanyol "aturar el genocidi a Palestina" i posar fi al comerç d'armes i a les relacions amb Israel.

Els activistes remarquen que l'embargament a la compra i venda d'armes és "una obligació moral, però també legal", ja que el marc jurídic espanyol prohibeix la venda d'armes a països en conflicte o que vulneren greument els dretshumans. De fet, recorden que el govern del Partit Popular va suspendre la venda d'armes a Israel quan aquest va atacar Gaza el 2014.

Olivella ha explicat també que, al marge de l'acte de presentació d'aquest dijous, també comunicaran per carta al govern espanyol i als grups del Parlament la vaga de fam. Durant la roda de premsa, que ha acollit la Fundació Migra Studium, han donat suport als activistes la Comunitat Palestina, la Fede i l'Associació catalana de Jueus i Palestins.
Arxivat a