Prepara la cartera: quants diners ens gastarem aquest Nadal, segons l'OCU?

L'enquesta de l'entitat revela excessos en les compres de Nadal: el 55% dels consumidors creu que gastarà més del que tenia previst

Imatge d'arxiu de llums de Nadal a Barcelona
Imatge d'arxiu de llums de Nadal a Barcelona | ACN
Nació
28 de novembre del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 12:38h

Nadal és una de les festivitats més esperades per tothom. Retrobaments, sopars, estar amb la família, amb les parelles o els fills. Passar més temps amb la gent que s'estima, organitzar trobades, àpats, els regals... però per a molta gent suposa un cost molt substancial respecte els altres mesos de l'any -fins i tot superiors a les vacances de l'estiu-.

Per això mateix, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha realitzat una enquesta per mostrar, de manera aproximada, quant es gasta el ciutadà de l'estat espanyol durant les festes de Nadal. Enguany, també marcada per la inflació i l'augment dels preus, incrementa el forat a les butxaques respecte al 2022.

L'OCU ha determinat que es gastaran 745 euros per persona, de mitjana, durant les festes de desembre i de gener. Això suposa deu euros més que l'any passat. Més desglossat, l'entitat explica que davant d'enquestes anteriors, s'incrementa especialment el pressupost per a sopars i dinars amb familiars, amics i companys de feina (150 euros, pels 138 euros del 2022) i la despesa en viatges i vacances (112 euros enfront dels 101 euros de l'any passat). Mentre que es manté elevat a loteria de Nadal (71 euros) i, sobretot, a regals (396 euros).

L'enquesta també revela freqüents excessos en les compres de Nadal: el 55% dels consumidors creu que gastarà més del que tenia previst; i això que fins a un 26% reconeix que prefereix donar els regals al gener per aprofitar possibles descomptes. En qualsevol cas, un 35% adverteix que les compres de regals li causen un estrès important.