Aragonès convida Junts a la taula de diàleg amb l'Estat

El partit de Puigdemont desmenteix cap oferiment i critica l'estratègia d'ERC, mentre el president espera citar-se aviat amb Sánchez per una "reunió de treball" i crida a aprofitar una "oportunitat històrica" per avançar cap al referèndum

Pere Aragonès, entrevistat a TV3.
Pere Aragonès, entrevistat a TV3. | Govern
20 de novembre del 2023
Actualitzat el 21 de novembre a les 11:29h
Al saló Verge de Montserrat, just davant del seu despatx, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha estat entrevistat per la periodista Ariadna Oltra a TV3. Unes hores després que Pedro Sánchez hagi nomenat el nou consell de ministres un cop retornat oficialment a la Moncloa -gràcies al suport de l'independentisme-, Aragonès ha indicat que l'important són els "fets" i no les "persones". "Tenim una oportunitat històrica, perquè mai Catalunya havia tingut aquest pes decisiu al Congrés", ha remarcat el dirigent republicà, que ha demanat "apofitar" al màxim la situació. Ha volgut insistir en la idea de la negociació com a via per resoldre el conflicte, enarborada per ERC en l'anterior legislatura i que ara tindrà tres potes: una mesa entre els dos governs, una integrada pels republicans i el PSOE, i una altra amb Junts i els socialistes.

En tot cas, Aragonès ha volgut enviar un missatge cap als exsocis de Govern, que també han investit Sánchez però sense haver-se coordinat amb els republicans. Quin missatge ha traslladat el president? Que Junts està convidada a formar part de la taula de diàleg institucional amb l'Estat, de la qual es va desmarcar el setembre del 2021 arran de la negativa als noms proposats. Abans que acabi el mes de novembre, el partit de Carles Puigdemont se citarà amb una delegació socialista en una ciutat europea -París, Brussel·les i Ginebra estan sobre la taula- per tal d'encetar el seu propi mecanisme de diàleg, que compta amb verificador internacional.

Que els contactes amb Madrid generen tensions entre ERC i Junts ho tornat a demostrar un comunicat emès pel partit de Puigdemont a les onze de la nit. "Junts desmenteix que hagi rebut cap oferiment del president Aragonès per participar a la taula de diàleg amb el govern espanyol", sosté el text, breu, en el qual també s'hi consigna el "veto" al partit. "Va ser una de les raons de la sortida de la Generalitat, juntament amb la falta d'una estratègia coordinada de l'independentisme i la unitat d'acció a Madrid", remarca el comunicat, que reivindica l'acord al qual va arribar amb el PSOE en contraposició amb els fruits del diàleg d'ERC.
 

Avenços i traspassos

"Hem aconseguit uns acords que ara s'han de desplegar, com ara la llei d'amnistia i la continuació del diàleg. Els propers quatre anys són per posar les bases per votar", ha assenyalat el president, que també ha demanat posar l'accent en el traspàs de Rodalies. Una carpeta que ara haurà de gestionar el nou ministre de Transports, Óscar Puente, i que tindrà un comissionat específic emmarcat dins de la conselleria de Territori d'Ester Capella. "El traspàs té un calendari: en el primer semestre del 2024 s'ha de constituir l'empresa que l'haurà de fer", ha apuntat Aragonès, que també ha posat de manifest que la condonació de part del fons de liquiditat autonòmica comportarà estalviar-se 130 milions d'euros anuals en interessos.

En tot cas, el president ha volgut indicar que cal avançár nacionalment -el referèndum- que socialment. "Hem de poder votar sobre la independència. Després d'anys molt complexos, amb la repressió molt present, ara l'apartem amb l'amnistia. Individualment i de manera col·lectiva. S'obre una nova etapa, i en l'horitzó dels propers quatre anys s'han de posar les bases per poder votar sobre la independència. Hem de convertir el camí en un camí de victòries succesives que beneficiïn el benestar dels catalans", ha ressaltat el dirigent d'ERC. En tot moment ha indicat que el camí cap a la independència ha de tenir una vessant social.

"El país s'ha de reconstruir. Hem d'apostar per la defensa de la llengua a l'escola, dotar el català de tot el suport perquè sigui reconegut arreu", ha apuntat Aragonès, que la setmana passada va creuar missatges amb Sánchez després de la investidura. "El govern espanyol depèn de Catalunya. En funció del que decideixi, la legislatura tindrà continuïtat o no", ha destacat el president, que ja està treballant per citar-se amb el líder del PSOE a la Moncloa. "Ha de ser una reunió de treball", ha remarcat el dirigent d'ERC. Si l'Estat vol tenir un "territori cohesionat", ha indicat Aragonès, haurà de tenir en compte la voluntat dels catalans en un referèndum. Un cop més, per cert, ha tornat a tancar la porta a anticipar eleccions: seran el febrer del 2025.