Oriol Brutau: «Volem crear sinergies entre els emprenedors catalans amb una visió global de país»

El president de la plataforma de Nous Empresaris i Emprenedors de Catalunya destaca que els premis “Fet a Catalunya” són una oportunitat per a nous empresaris amb idees

Oriol Brutau, president de NEEC
Oriol Brutau, president de NEEC | Oriol Clavera
07 de novembre del 2023
Actualitzat a la 13:28h
Oriol Brutau és el president de la NEEC, la plataforma de Nous Empresaris i Emprenedors de Catalunya que va nàixer en el context de la crisi econòmica del 2008 amb l’objectiu d’ajudar els emprenedors que volien impulsar un projecte empresarial.

15 anys després, l’entitat ha col·laborat a fer créixer diverses empreses i està consolidant els premis “Fet a Catalunya”, uns guardons que tenen com a objectiu donar visibilitat a incipients plans empresarials. La ciutat de Lleida acollirà el pròxim 30 de novembre la gala dels premis, que tanca inscripcions el dia 15. 

"Una dotzena d’empreses s’han consolidat gràcies al nostre suport. Hem facilitat la relació amb els ecosistemes empresarials"

Quin és l’origen de l’entitat Nous Empresaris i Emprenedors de Catalunya?

La crisi del 2008 va generar uns elevats índexs d’atur. Molta gent va quedar sense feina i van optar per explorar vies d’autoocupació. Va ser en aquest context que va nàixer la NEEC. La nostra vocació era i és la de donar suport a aquests nous emprenedors que volien i pretenen impulsar projectes empresarials. El nostre objectiu és fer visibles aquests nous empresaris i posar-los en contacte amb d’altres.

A quanta gent han pogut ajudar en aquests anys?

Una dotzena d’empreses s’han pogut consolidar gràcies al nostre suport. Els projectes de visibilització i de facilitar la relació amb els ecosistemes empresarials han estat molt important per a la cimentació de diverses companyies. N’hi ha una, fins i tot, que actualment està establerta a Florida.

De quina manera presta ajuda la NEEC?              

Nosaltres no volem entrar en competència amb altres entitats ni institucions. Hem de deixar clar que la nostra plataforma no fa tràmits ni tampoc atorga subvencions, però sí que fem una tasca de xarxa per tal que les persones que endeguen un projecte tinguin coneixement del món empresarial català i que se sentin acompanyats. Tenir vincle amb altres persones genera noves mirades i és un bon catalitzador d’idees innovadores. Vull deixar clar, també, que la nostra és una mirada per a tot el país.

No només per a Barcelona.

Exacte! Catalunya és molt més que Barcelona, i volem posar l’accent en això. El territori genera moltes riqueses i ens n’hem de fer còmplices. S’han de crear sinergies amb tots els emprenedors.
 

Oriol Brutau, en un indret de Vic Foto: Oriol Clavera


Els premis “Fet a Catalunya” van en aquesta direcció.

Permeten donar visibilitat als projectes que estan naixent. Molts dels empresaris que comencen ens donen les gràcies per haver organitzat aquests guardons, perquè el procés de preparació per presentar la candidatura els hi ha servit per organitzar i endreçar el seu producte. Els premis tenen dues línies; la primera, que no té dotació econòmica, valora dues empreses que creen productes totalment catalans, fets o acabats aquí. La segona línia, que sí que està dotada econòmicament, es basa en plans que estan començant. 

"Els participants dels nostres premis ens donen les gràcies perquè la preparació de la candidatura els ha ajudat a endreçar el producte"


Quants premis es donen?

Cinc; el primer de 3.000 euros i quatre de 1.000 euros. Són diners que, normalment, es destinen a fer créixer les idees de negoci, tot i que des del NEEC no pretenem condicionar la despesa.

Qui ho jutja?

Els representants de les empreses que patrocinen els premis. Reben els projectes i emeten el seu criteri. El guanyador s’escull a partir del sumatori de tots els membres del jurat.