L'atenció psicosocial i espiritual, clau per a les persones amb malalties avançades

Les dades mostren com la feina dels equips d'atenció psicosocial augmenta el benestar i l'estat d'ànim d'aquests pacients

La Fundació la Caixa compta amb un Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades
La Fundació la Caixa compta amb un Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades | Fundació la Caixa
Nació
28 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 7:40h
Les persones amb malalties avançades afronten una situació molt complicada. I, en un context on mèdicament ja no es pot actuar, l'atenció psicosocial i espiritual és clau per aportar més benestar i millor estat d'ànim. No només és una intuïció sinó que són les principals conclusions de l'última avaluació del Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de la Fundació "la Caixa".
 

Un programa pioner i en constant innovació

Des de fa 14 anys, el programa ofereix una atenció de qualitat a les persones que es troben en situació de final de vida, i treballa per la humanització de les cures en situacions de cronicitat avançada i vulnerabilitat social.

Aquest programa, emmarcat en l'estratègia de cures pal·liatives del sistema públic de salut, consolida la missió de complementar el model actual d'atenció a les persones que es troben al final de la vida per aconseguir cobrir tant l'esfera emocional, social i espiritual dels pacients i les seves famílies com l'atenció al dol i el suport als professionals.

Des que el 2008 es va posar en marxa, el programa ha atès globalment al conjunt de l'Estat més de 650.000 persones, 290.181 pacients i 372.630 familiars, i ha intervingut en centres sanitaris, equips domiciliaris i residències.
 

L'impacte positiu de l'atenció psicosocial i espiritual, en dades

Coincidint amb el Dia Mundial de les Cures Pal·liatives, es va presentar un informe que analitza l'efectivitat de les intervencions dels equips d'atenció psicosocial amb dades recollides durant el 2021 i el 2022.

L'avaluació, impulsada per laFundació "la Caixa" i elaborada per la Càtedra de Cures Pal·liatives de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), juntament amb l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, inclou una mostra de 6.471 pacients en situació de malaltia avançada.
 
  • Mitjana de les persones ateses: 73 anys
  • Dones: 52%
  • Homes: 48%
  • Malaltia oncològica: 61%
  • Altres patologies: 39%

A Catalunya és un programa amb una important incidència:
 
  • 35 centres sanitaris
  • 44 equips domiciliaris
  • 36 residències
  • 12 equips d'atenció psicosocial formats per psicòlegs, treballadors socials, infermers, metges, agents pastorals i voluntaris

Una de les conclusions principals de l'avaluació impulsada pel programa és la millora de l'ànim: a la primera visita, el 78% se sentia mitjanament o malament. Després de la intervenció dels equips d'atenció psicosocial, aquest percentatge es va reduir a menys de la meitat.

L'aspecte rellevant és que, després de rebre atenció psicològica, social i espiritual, un 66% dels pacients consideren que les seves creences i els seus valors els ajuden a enfrontar-se a la situació. I és que un dels objectius de la intervenció és reforçar les fortaleses i els recursos que tenen les persones en situació de final de vida.

La sensació de tristesa també millora després de la intervenció psicosocial i espiritual: a la primera visita, prop del 50 % de les persones se sentien força o molt tristes, i després de rebre atenció el percentatge es va reduir al 17 %. 
 

En conjunt, el programa contribueix a millorar les dimensions psicològiques (símptomes com ara ansietat, depressió, malestar, patiment o insomni), les socials (capacitat de relació i de comunicació amb la família i amb l’entorn) i les considerades com a essencials (espiritualitat, dignitat, sensació de pau i de perdó, i grau d’acceptació de la malaltia).

"Aquesta avaluació posa en relleu la importància de la mirada integral: s’han d’atendre totes les dimensions en les situacions de malaltia. El nostre objectiu com a professionals és contribuir que el tancament de la biografia es porti a terme en les millors condicions possibles i que l’atenció pugui ser integral en tots els casos, ja que totes les persones mereixen un final de vida serè i digne", destaca el doctor Xavier Gómez-Batiste, catedràtic de medicina pal·liativa i director científic del Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de la Fundació ”la Caixa”
 

El testimoni dels professionals: "Trencar els pactes de silenci és clau per afrontar el patiment emocional"

En l'acompanyament de les persones amb malalties avançades són clau els professionals. Una d'aquestes persones que coneixen aquesta realitat és l'Ana María Almansa, psicòloga i directora de l'equip d'atenció psicosocial de la Creu Roja d'Almeria, que treballa en el marc del Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de la Fundació "la Caixa".


La periodista catalana Gemma Nierga, en un nou capítol de programa A fons, parla amb aquesta professional sobre com s'acompanya a qui es troba a l'última etapa de la seva vida. Almansa considera que la pandèmia ha suposat un abans i un després sobre el tabú de la mort: "És aquí i ara tenim clar que necessitem moltes coses per afrontar aquest procés on la vida s'acaba".

La psicòloga explica que aquests malalts tenen necessitats psicològiques i emocionals, però també socials i espirituals. I que el moment clau és quan tant ells com les seves famílies reben l'impacte que ja no hi ha solució.

En aquest sentit, considera que "trencar els pactes de silenci" sobre la mort és clau per afrontar el patiment emocional. I destaca el paper de les cures pal·liatives. "Que una persona estimada pugui morir sense patir dolor físic, és importantíssim", conclou.

Escola de Cuidadors: aprendre a cuidar malalts avançats

Una de les iniciatives més interessants de la Fundació "la Caixa" en l'àmbit de les persones amb malalties avançades és l'Escola de Cuidadors. Es pretén posar a disposició dels cuidadors no professionals i voluntaris coneixements, tècniques i habilitats per acompanyar amb qualitat les persones que estan al final de la seva vida.

Es tracta d'un espai de transmissió dels valors essencials de cuidar-se en què aporten les eines necessàries per facilitar la tasca dels cuidadors familiars i dels voluntaris. D'aquesta manera, s'amplien les seves competències i, en conseqüència, fem millorar la qualitat de vida de les persones cuidades.

Consisteix en un cicle monogràfic de tallers en format presencial o virtual, amb una durada d'entre 1.30 i 2 hores cadascun, que s'adrecen a un mínim de 10 persones i a un màxim de 15, i guiats per persones expertes en els diversos àmbits de l'escola (psicologia, infermeria, fisioteràpia i treball social).

 Pots inscriure't a l'Escola de Cuidadors a través d'aquest formulari