PSC i Junts no fixen com a prioritari el ple monogràfic de Rodalies proposat per Aragonès

Socialistes i juntaires ordenen el calendari fent passar per davant els de renovables i seguretat i els republicans els acusen d'actuar per "interès partidista"

Albert Batet i Salvador Illa en una imatge d'arxiu.
Albert Batet i Salvador Illa en una imatge d'arxiu. | David Zorrakino / Europa Press
17 d'octubre del 2023
Actualitzat el 18 d'octubre a la 13:17h
Tots els partits catalans coincideixen que la situació de Rodalies és inadmissible però cap d'ells ha aconseguit batallar amb prou força el traspàs o com a mínim arrancar les inversions necessàries per part del govern espanyol. Aquesta situació succeeix, en part, per la incapacitat de les formacions catalanes d'arribar a un consens i reivindicar conjuntament la millora o adquisició de la gestió del sistema ferroviari. Una incapacitat, però, que no es pot entendre sense la lògica electoralista. Això s'ha tornat a demostrar aquest dimarts al Parlament, quan la pinça PSC-Junts ha decidit fixar el ple monogràfic sobre Rodalies, proposat pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, per a finals de novembre.

La decisió s'ha pres en la reunió de la junta de portaveus d'aquest matí, l'òrgan amb representants de tots els partits que s'encarrega d'ordenar les qüestions que es debaten en cada ple i el calendari. En aquesta sessió calia ordenar fins a tres plens monogràfics i un d'ells era el de Rodalies, proposat per Aragonès en el ple del 4 d'octubre, just després d'una nova setmana d'incidències en el servei. El moviment del president de la Generalitat, que ja havia demanat anteriorment un front comú per abordar Rodalies, respon també a la voluntat d'ERC de collar Pedro Sánchez en plena negociació de la investidura. Des del PSC i Junts, però, no volen que els republicans capitalitzin el reclam ferroviari. 

Aquell mateix 4 d'octubre, durant el ple, el líder del PSC, Salvador Illa, també va anunciar la seva proposta: un ple monogràfic sobre seguretat, després dels incidents detectats en diversos punts del país, de Molins de Rei a Manresa, passant per Vic. Abans, el PSC també havia proposat un ple monogràfic sobre energies renovables, i també Junts n'havia registrat un sobre aquesta matèria en el debat de política general. Finalment, malgrat les peticions dels republicans en la junta de portaveus de prioritzar el ple sobre Rodalies -amb el suport de CUP i comuns-, PSC i Junts han optat per un ordre diferent: el 24, 25 i 26 d'octubre es debatrà sobre energies; el 7, 8 i 9 de novembre sobre seguretat; i Rodalies serà la setmana del 21, 22 i 23.

En la reunió de la junta de portaveus, segons fonts coneixedores, els republicans han demanat abordar de "forma àmplia" al Parlament el traspàs integral del servei i com millorar la gestió de la infraestructura, i fer-ho de forma "immediata" davant del caos reiterat. Fonts dels d'Oriol Junqueras consultades per aquest diari lamenten que Junts hagi optat per "prioritzar les propostes del PSC, amb la complicitat de Vox" i que hagin provocat l'endarreriment de buscar solucions en l'àmbit ferroviari per interès "partidista i incoherent". "La reivindicació per Rodalies és, a més de compartida, una urgència", afegeixen des d'ERC. És per això que insten Junts a "rectificar". De moment, el ple sobre Rodalies se celebrarà en la mateixa setmana que acaba el termini per la investidura de Sánchez. La consellera de Territori, Ester Capella, ja ha criticat el moviment.
 

Preguntats per aquesta qüestió, des de Junts allunyen que la decisió sigui una estratègia conjunta amb el PSC, recorden que el ple monogràfic sobre energia va ser el primer "a registrar-se" (el debat de política general va ser entre el 26 i el 29 de setembre) i que per tant, l'ordre escollit "va per registre d'entrada". Els juntaires també treuen ferro a la situació i recorden que el mes d'octubre i novembre es duran a terme els tres plens monogràfics.

Quin és, però, l'ordre del registre d'entrada? El 9 d'octubre el Butlletí Oficial del Parlament (BOP) publica la sol·lictud de monogràfic d'energia (el número 12); i el BOP del dia 16 publica els monogràfics de Rodalies (amb el número 13, registrat el dia 4 octubre); i el de Seguretat (registrat el dia 5 d'octubre, amb el número 15). Si el criteri hagués estat aquest, el de registre, l'ordre dels monografics hauria estat: energia, rodalies, seguretat.