La Moncloa qualifica d'«incident puntual» les crítiques d'Israel i avisa Podem: «La política exterior la fixa Sánchez»

La ministra portaveu reitera sobre les negociacions d'investidura i l'amnistia que "res està acordat fins que tot està acordat"

José Manuel Albares.
José Manuel Albares. | Europa Press
17 d'octubre del 2023
Actualitzat a la 13:14h
El govern espanyol ha sortit al pas de la crisi diplomàtica amb Israel després de les crítiques d'algunes ministres a la política de Tel Aviv, que va generar una queixa de l'ambaixada israeliana. El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, ha assegurat aquest dimarts, després del consell de ministres, que l'enganxada diplomàtica ha estat tan sols un "incident puntual", incident que ha quedat "resolt" amb una conversa entre el ministre i l'ambaixadora d'Israel. Després que la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, demanés que es condemnessin els "crims de guerra" d'Israel, Albares ha deixat clar avui que "la política exterior la fixen el president i el ministre d'Exteriors". Aquest dimarts, Belarra ha insistit en les seves posicions i en unes declaracions a TV3, ha defensat la ruptura de relacions diplomàtiques amb Israel.

Belarra va reclamar també que el primer ministre d'Israel, Beniamin Netanyahu, comparegués davant el Tribunal Penal Internacional. Sumar, per la seva banda, va posar com a condició per donar suport a la investidura de Pedro Sánchez el reconeixement de Palestina com a Estat. Albares ha assenyalat que "és normal que hi hagi opinions en un govern, més si és de coalició, però l'important són les polítiques que fa l'executiu". I ha reiterat que les úniques veus que representen el govern són les de Sánchez i la seva com a titular d'Exteriors. 

Albares ha repetit la posició espanyola davant el conflicte: condemnar l'atac terrorista de Hamàs contra Israel, exigir l'alliberament dels ostatges en mans de Hamàs, reconèixer el dret d'Israel a defensar-se, alhora que tota reacció israeliana ha de mantenir-se "dins del dret internacional i el dret humanitari internacional" i distingir entre els terroristes i la població civil palestina. El ministre ha subratllat que "la població civil de Gaza ha de tenir assegurats els subministraments bàsics". Ha recordat la decisió d'augmentar l'ajuda a Palestina i ha refermat que "l'ANP és un soci conegut i un bon soci de la UE", afirmant que la pau només arribarà "amb dos estats que convisquin pacíficament".  

El titular d'Exteriors ha explicat la seva reunió amb l'ambaixadora d'Israel i les trobades mantingudes amb les comunitats jueves a l'estat espanyol, amb les que manté una relació "fluida". Ha dit que va manifestar a l'ambaixadora que havia considerat la nota de la legació com a "inamistosa" però que "treballaran junts perquè l'amistat entre Espanya i el poble d'Israel continuï com fins ara", i ha assenyalat l'"agraïment" d'organismes internacionals i de països àrabs amb el posicionament d'Espanya.


"Res està acordat fins que tot està acordat"

La portaveu, Isabel Rodríguez, ha dit que l'executiu "respecta" l'opinió de l'expresident Felipe González, que avui ha tornat a expressar el seu rebuig a l'amnistia. Ha assenyalat l'objectiu del govern de coalició: donar continuïtat a un govern que ha estat "positiu i útil, per continuar amb una política que millori salaris, abordi la reindustrialització i la modernització d'Espanya". Sobre les negociacions de cara a la investidura, ha refermat que "res està acordat fins que tot està acordat, tot el que s'acordi serà dins del marc de la Constitució, i pel que fa a la manera de treballar, hi haurà discreció en els treballs i transparència en les conclusions".
Arxivat a