Aragonès busca el cos a cos amb el PP i defensarà al Senat l'amnistia i l'autodeterminació

El president reivindicarà els "grans consensos" del país davant la "dreta reaccionària" i en plenes negociacions sobre la investidura de Pedro Sánchez

17 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 14:32h
Aragonès, Vilagrà, Elena i Balcells, abans de la reunió del consell executiu d'aquest dimarts
Aragonès, Vilagrà, Elena i Balcells, abans de la reunió del consell executiu d'aquest dimarts | Govern
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, assistirà aquest dijous al Senat per defensar l'amnistia i l'autodeterminació. Aragonès buscarà el cos a cos amb el PP a la comissió general de les comunitats autònomes, que abordarà a petició dels populars l'amnistia amb presidents de diferents territoris de l'Estat. "De Catalunya en parla Catalunya; ningú defensarà millor l'amnistia que el president de la Generalitat", ha afirmat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa d'aquest dimarts. "No deixarem cap espai buit", ha afegit. La portaveu no ha avançat el contingut de la intervenció del president.

Sí que ha detallat que Aragonès reivindicarà els "grans consensos de país" davant la "dreta reaccionària", i ha dit que el Govern no vol deixar en mans del PP, la defensa dels interessos dels catalans. No està previst que els barons socialistes o el govern espanyol assisteixin a la sessió, tampoc el lehendakari Íñigo Urkullu. Plaja no ha entrat a valorar aquestes absències. Tot plegat, en plenes negociacions sobre la investidura de Pedro Sánchez, que gira al voltant de l'amnistia i que l'independentisme vol que abordi també l'autodeterminació. No està previst que Aragonès aprofiti la visita a Madrid per trobar-se amb Sánchez.

En tot cas, la posició del Govern és que cal anar més enllà de l'oblit judicial. La portaveu ha dit que "no n'hi ha prou" amb l'amnistia, perquè no entra al fons del conflicte. "És imprescindible l'amnistia, però per resoldre el fons del conflicte cal un referèndum a l'escocesa", ha afirmat. El plantejament del Govern passa per un referèndum sobre la independència amb pregunta binària, en què la ciutadania de Catalunya pugui respondre "sí o no".

El Govern ha tornat a posar sobre la taula el referèndum acordat amb l'Estat -un referèndum "a l'escocesa", en paraules de Pere Aragonès- aprofitant la presentació de l'informe del consell acadèmic sobre l'acord de claredat, que l'executiu va analitzar dilluns en una reunió extraordinària. Aragonès pretén utilitzar aquesta eina per reactivar la taula de diàleg si finalment es desencalla la investidura de Sánchez. El Parlament canviarà d'opinió en relació amb l'acord de claredat, que ja va tombar fa tot just un any? Plaja ha dit que "hi ha consens" per escoltar la veu de la ciutadania. "Hem de veure quina és la manera de fer-ho, el Govern aposta per la seva manera", ha afirmat.
 

El Govern confia que els partits assisteixin a la taula

La portaveu ha detallat que ara comença un "treball de diàleg" perquè tothom hi pugui dir la seva, també els partits, amb l'objectiu que Catalunya pugui decidir sobre l'autodeterminació. "No és que els partits estiguin o no d'acord amb l'acord de claredat, sinó si estan d'acord amb un mecanisme per votar", ha dit. El president convocarà després de la investidura de Sánchez la mesa de partits i Plaja ha assegurat que la majoria de partits volen resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat. "Cal trobar propostes de consens i els ciutadans han de poder votar", ha insistit.

El Govern confia que els partits assisteixin a la taula, cita prevista per als propers mesos. No fer-ho, ha dit Plaja, seria "donar l'esquena a un consens majoritari" de la ciutadania. "Una altra cosa és com es posicionin allà", ha reconegut la portaveu. El PSC no vol que la taula de partits estigui centrada en el referèndum i mentre els comuns han expressat el seu malestar pel fet que Aragonès ja s'hagi decantat per una de les propostes dels acadèmics.