Sumar exigeix a Sánchez reconèixer l'estat palestí per investir-lo

El partit de Yolanda Díaz vol que el Congrés dels Diputats demani a la fiscalia de la Haia investigar totes les "violacions de drets humans" a Gaza

Ernest Urtasun, portaveu de Sumar
Ernest Urtasun, portaveu de Sumar | ACN
Nació
16 d'octubre del 2023
Actualitzat a la 13:14h
Enmig del conflicte a Gaza i de les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, Sumar posa una condició damunt la taula: el reconeixement de l’estat palestí per part d’Espanya. Així ho ha assegurat aquest dilluns el portaveu de la formació, Ernest Urtasun, que ha defensat que ha de ser "una de les primeres mesures" del futur govern espanyol.

En roda de premsa, Urtasun ha recordat que el Congrés ja va instar l’executiu a fer-ho el 2014 i que “encara no s’ha procedit a esperar d’una posició comuna de la UE”. En el context actual, sostenen que “ha arribat el moment que Espanya reconegui Palestina de forma unilateral i urgent”, com ja han fet altres països com Suècia o Grècia, i traslladen aquesta qüestió a la negociació amb el PSOE.

En aquest sentit, la formació liderada per Yolanda Díaz ha registrat una proposta no de llei al Congrés dels Diputats perquè el reconeixement de l'Estat palestí sigui una de les primeres mesures de la nova legislatura. Es tracta d'una acció pactada amb Podem, grup crític amb Díaz per evitar que els portaveus del seu grup parlamentari donessin suport firmant una iniciativa de la formació morada, que no citava Hamàs.

Alhora, Sumar reclama sol·licitar a Brussel·les la "suspensió" de l'acord comercial amb Israel, "a la llum de les violacions sistemàtiques del dret internacional humanitari" i revisar els fons que rep des de la Unió Europea. En el text, la formació aposta per exigir als 27 membres "la suspensió de la venda d'armes a Israel" i que el govern espanyol en funcions demani a la fiscalia de la Haia investigar totes les "violacions de drets humans" comeses a Gaza per part d'Israel.

Al seu torn, Sánchez ha reiterat la posició de l'Estat respecte al conflicte entre Israel i Hamàs a la cimera de líders del Procés de Berlín que té lloc a Albània. Sánchez ha destacat que Israel "té dret a defensar-se" de l'atac de Hamàs, però ho ha de fer des del "respecte al dret internacional", i alhora tenint en compte la vida dels civils. Amb tot, ha reblat que "l'única manera de resoldre el conflicte és el reconeixement d'ambdós estats de manera que puguin coexistir en pau i seguretat".