Aragonès veu «transitable» un consens pel referèndum a Catalunya després de la investidura de Sánchez

El president fa seva una de les opcions avalades pels experts de l'acord de claredat i convocarà una taula de partits quan acabi la negociació amb el candidat del PSOE

Pere Aragonès, amb l'informe acadèmic sobre l'acord de claredat
Pere Aragonès, amb l'informe acadèmic sobre l'acord de claredat | Bernat Vilaró / ACN
Bernat Surroca / Carme Rocamora
16 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 18:04h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha rebut aquest dilluns l'informe del consell acadèmic sobre l'acord de claredat, que planteja cinc opcions de referèndum per mirar d'abordar el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat. Aragonès ha ressaltat que els acadèmics han pogut posar-se d'acord i arribar a un consens en un document que té un "caràcter inclusiu". Un cop analitzada la proposta, el Govern ha fet seva la primera proposta del referèndum: un referèndum sobre la independència de Catalunya, acordat amb l'Estat i en què qui voti sigui la ciutadania catalana. 

Aragonès ha afirmat que veu "transitable" un consens al voltant del referèndum un cop passi la investidura de Pedro Sánchez. De fet, sobre la investidura, el president ha dit que "no hi ha condicions noves" per votar a favor del candidat del PSOE després d'aquest informe. "Les condicions ja les han posades els partits; l'acord de claredat va molt més enllà de la investidura", ha afirmat. En les darreres setmanes, els independentistes han incrementat la pressió a Sánchez per abordar l'autodeterminació més enllà de l'amnistia. Si hi ha investidura, el president creu que el document dels experts pot ser una bona base per treballar.

Aragonès ha dit que és un informe "ric i amb propostes", que respon a l'encàrrec fet fa sis mesos per definir "les regles del joc" per resoldre el conflicte "de sobirania" amb l'Estat a través d'un referèndum acordat entre les parts. La conclusió del Govern és que cal un "referèndum a Catalunya sobre la independència és possible, viable, legal i pot ser una solució compartida" per resoldre el conflicte polític amb l'Estat. El caràcter inclusiu de la consulta és clau, perquè ha de permetre que el referèndum es pugui fer i els resultats es puguin aplicar i sigui estable.

El president ha dit que, tal com estableix l'informe, el referèndum és el mecanisme habitual per resoldre els conflictes territorials. "La millor via, que dona resposta a l'anhel de la ciutadania de Catalunya, és la primera: un referèndum sobre la independència de Catalunya realitzat entre la ciutadania de Catalunya", ha refermat Aragonès. El president ha defensat, en aquest sentit, un referèndum "a l'escocesa". Un referèndum acordat, amb pregunta binària i tingui un resultat efectiu. Després, Aragonès ha dit que s'hauran "d'arbitrar les vies legals i constitucional" per tal d'implementar el resultat.
 

Taula de partits després de la investidura

A partir d'ara s'obren dos camins. El Govern encarregarà a l'Institut d'Estudis de l'Autogovern un informe per definir els instruments jurídics concrets per fer viable la proposta de referèndum. D'altra banda, amb l'objectiu de formar un acord, es continuarà treballant en la "construcció del consens". "Un cop superat el debat d'investidura, es convocarà una taula de partits per exposar les conclusions de l'informe i la proposta del Govern", ha definit. 

La proposta del Govern serà d'un referèndum sobre la independència, però Aragonès s'ha obert a incloure les propostes dels altres grups. L'objectiu és abordar la naturalesa del conflicte, que és l'autodeterminació, i fer-ho a través del consens i l'acord, també dins de Catalunya. El consell acadèmic està a disposició de reunir-se amb els grups parlamentaris per detallar-los l'informe. 

 

Un referèndum acordat i a Catalunya

El president va encarregar l'informe acadèmic sobre l'acord de claredat fa sis mesos, en el marc de l'intent de pactar una consulta sobre l'autodeterminació amb l'Estat. L'informe planteja cinc opcions de votació -dues a Catalunya, dues a tot l'Estat i una mixta- i també "mecanismes anàlegs" al referèndum, de manera que intenta fer encaixar els principis de democràcia i respecte a la llei. L'informe fa equilibris per aconseguir mantenir el consens entre els experts, que es decanten per un referèndum acordat amb l'Estat en què qui voti sigui la ciutadania de Catalunya. El president del consell acadèmic, Marc Sanjaume, ha advertit que una consulta "perd força política" si és vista com un mecanisme de part. Amb tot, els experts reconeixen que sense un canvi de jurisprudència del TC és complicat fer encaixar un referèndum.

L'informe, signat pels nou acadèmics, és el resultat de les deliberacions que s'han tingut en relació amb les cinc preguntes formulades per Aragonès. "La vocació de l'informe és explorar vies de resolució del conflicte, busquem obrir l'horitzó de possibilitats i no marcar un sol camí", ha ressaltat Sanjaume. L'acord, ha afirmat, hauria d'establir un mecanisme per "donar veu" i que aquesta veu sigui "institucionalitzada". Una cosa és el procediment -que pot ser un referèndum o altres opcions- i l'altra és com es materialitzen aquestes demandes -com s'executa el resultat del referèndum. "L'objectiu és acomodar les demandes, en el si de l'Estat o fora de l'Estat", ha detallat el professor. 
 

Informe acadèmic sobre l'acord de claredat by naciodigital on Scribd