Aragonès exigeix a l'Estat la nul·litat de la sentència de l'afusellament de Companys

El president de la Generalitat clama per restituir la figura del republicà a través d'una declaració institucional del govern espanyol: "Servirà per a tota una generació"

El president Aragonès, durant el seu discurs
El president Aragonès, durant el seu discurs | Kike Rincón / Europa Press
15 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 11:10h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha exigit a l'Estat que assumeixi la seva responsabilitat en l'afusellament de l'expresident Lluís Companys ara fa 83 anys. Així s'ha expressat en el discurs institucional després d'encapçalar la tradicional ofrena al monòlit que recorda la seva mort en el lloc mateix on va ser assassinat: el Fossat de Sant Eulàlia del castell de Montjuïc de Barcelona. 

Aragonès ha demanat el govern espanyol restituir la figura de Companys i declarar nul·la la sentència que el va matar per la il·legalitat de l'òrgan que el va jutjar. L'objectiu és, d'aquesta manera, fer un acte de desgreuge a l'expresident a través d'una declaració institucional. "El seu processament va ser una injustícia", ha emfatitzat el republicà. Aquest serà un acte no només cap a ell, ha defensat Aragonès, sinó cap a tota una generació que va ser "represaliada" per defensar els "drets i llibertats" del país.

"Per a ells també seria un acte de desgreuge", ha assenyalat. "Gràcies a la seva lluita, esforç i perseverança, més de 80 anys després, continuem el seu camí amb el mateix compromís cap a la llibertat plena de la nació catalana", ha apuntat. 

El president del Govern ha defensat que Companys va ser afusellat per la defensa dels seus ideals catalanistes, republicans i d'esquerres. "Afusellant-lo volien afusellar un país sencer", acabant amb l’autogovern de Catalunya, la Generalitat i “tot el que representava” ha reblat.

Alhora, ha recordat que fa 30 anys Alemanya va reconèixer la seva responsabilitat en l’afusellament del republicà, i ha considerat que ara és el moment que ho faci l’Estat. En aquest sentit, Aragonès ha qualificat d'“imprescindible” que es restauri “la memòria històrica del país”, com a “millor antídot a l’oblit”.

A l'homenatge també hi han assistit la tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Maria Eugènia Gay, i la presidenta del Parlament, Anna Erra, així com membres del Govern d'Aragonès, i abans, a primera hora del matí, hi ha hagut actes de Junts i d'ERC per recordar l'expresident de la Generalitat.