Felip VI i Sánchez presideixen la desfilada del 12-O amb Txapote de «convidat d'honor»

Les xiulades i els càntics amb referències al militant d'ETA per blasmar els acords del PSOE amb els independentistes tornen a marcar l'acte militar amb presència massiva del PP

12 d'octubre del 2023
Actualitzat a la 13:51h
La família reial amb Sánchez, Robles i Ayuso a la desfilada del 12-O
La família reial amb Sánchez, Robles i Ayuso a la desfilada del 12-O | Casa Reial
Ja és una tradició. De nou, i com passa sempre que governa l'esquerra, la desfilada del 12-O a Madrid s'ha convertit en una monumental xiulada que ha anat de menys a més al president del govern espanyol. I altre cop li ha tocat el rebre a Pedro Sánchez, que aquests dies negocia la seva tercera investidura. Tot plegat malgrat que el ministre de Defensa havia allunyat la tribuna d'autoritats una mica més del públic assistent a l'acte militar gràcies a unes oportunes obres al carril bici de la Castellana.

El càntic "Que et voti Txapote", en referència al sobrenom del militant d'ETA empresonat per assassinar el regidor del PP Miguel Ángel Blanco el 1997, ha tornat a presidir l'arribada la sortida del president espanyol i dels seus ministres. El lema, que va posar en circulació l'extrema dreta i que s'ha deixat sentir en els darrers mesos en diverses concentracions de signe espanyolista, se'l va fer també seu la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.

La cridòria i les referències a l'etarra s'han combinat amb crits de "fora, fora" al president espanyol, peticions de dimissió i visques al rei i a Espanya. També s'han pogut escoltar lemes com "Puigdemont a presó" o el preconstitucional "Espanya una i no cinquanta-una".