La jutgessa arxiva les tortures franquistes a Barcelona en considerar l'amnistia del 77 un ​«escull insalvable»

Carmen Martínez sosté que els fets denunciats pel militant del PSUC Carles Vallejo a la Via Laietana ja han prescrit, contràriament al que defensa la Fiscalia

Carles Vallejo, en imatge d'arxiu
Carles Vallejo, en imatge d'arxiu | Adrià Costa
Nació
11 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 9:53h
Revés al cas de les tortures franquistes a la Via Laietana de Barcelona. La magistrada Carmen Martínez ha rebutjat investigar els crims franquistes denunciats pel militant del PSUC Carles Vallejo perquè considera que ja han prescrit i que, a més a més, van ser amnistiats per l'amnistia concedida el 1977. 

D'aquesta manera, segons ha avançat Eldiario.es, la jutgessa ha arxivat la seva causa, contràriament al que defensava la Fiscalia. I és que tot i que inicialment la Fiscalia també es mostrava partidària d'arxivar la causa, després va modificar el seu criteri i ha demanat la investigació dels fets. Com ella, les víctimes també consideraven que, segons la nova llei de memòria democràtica, les tortures franquistes podien ser perseguides penalment en l'actualitat.

Martínez, però, ha rebutjat aquesta idea. A parer de la jutgessa, que ha emfatitzat que el redactat de la norma admet el dret a la veritat de les víctimes, el fonament de la reparació i l'establiment de la justícia, totes aquestes metes no es poden vehicular a través d'una causa penal. Segons la magistrada, el principi constitucional de legalitat també és un obstacle insalvable per obrir una causa dels fets denunciats per Vallejo.

 
Arxivat a