La primera manifestació del 9 d'Octubre post-Botànic clama contra el govern de la «persecució» de PP i Vox

L'antifeixisme valencià alerta del període d'"ombres" que s'atia amb l'extrema dreta a les institucions i exigeix que es respecti el català i la cultura al territori

Manifestació del 9 d'octubre del 2023 a València
Manifestació del 9 d'octubre del 2023 a València | Eduardo Manzana / EP
Nació
09 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 21:09h
La primera manifestació del 9 d'Octubre post-Botànic ha transcorregut aquest dilluns a València sense incidents i ha congregat un gran nombre d'assistents que anaven acompanyats de senyeres, banderes de Palestina, de la Segona República Espanyola i diferents versions de l'estelada. La manifestació s'ha iniciat a la plaça Sant Agustí, on hi havia un ampli dispositiu policial, sota el lema País Valencià antifeixista. A l'acte s'ha pogut veure una pancarta d'ERC després de la qual es trobava el seu president, Oriol Junqueras.

El portaveu de la Comissió 9 d'Octubre, Toni Gisbert, ha manifestat en declaracions als mitjans de comunicació que aquest dilluns és el primer 9 d'Octubre amb un canvi de govern i el lema País Valencià antifeixista es deu al fet que han volgut mostrar la seva preocupació davant d'un executiu PP-Vox "subordinat a l'extrema dreta". En finalitzar la marxa, enfront de l'estàtua de Jaume I al Parterre, Gisbert i el periodista Joan Canela han llegit el manifest d'enguany. El dirigent d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha destacat que aquesta ha estat la manifestació "més tranquil·la dels últims anys", cosa que ha atribuït al fet que s'estigui jutjant els autors de les agressions del 9 d'octubre de 2017.

De fet, Canela, que va ser un dels agredits aquell dia i ara exerceix d'acusació en el judici, ha estat l'encarregat de llegir el manifest. En ell, ha alertat del període d'"ombres" que ve amb l'extrema dreta en les institucions. Aquest govern, ha afegit Gisbert, en dos o tres mesos "ha provocat un caos en l'inici de curs, una despreocupació per la gestió i persecucions polítiques preocupants", ha dit.

"Considerem molt vergonyós -ha afegit- que Carlos Mazón -president de la Generalitat Valenciana- parli aquest matí de llibertat i de consens quan el seu govern es dedica a la persecució, a la censura i a continuar les pautes de l'extrema dreta". Gisbert ha manifestat que enfront d'aquesta situació, des d'Acció Cultural i la Comissió 9 d'Octubre defensen la "dignitat" del valencià, l'oficialitat del valencià en el conjunt del territori, la valencianitat d'Alacant i l'Estatut. "PP i Vox han d'acceptar la legalitat i el que diu l'Estatut, que diu respecte a l'Acadèmia Valenciana i oficialitat del valencià", ha assenyalat.

"Nosaltres volem un diàleg real, sense censures, sense persecucions, sense imposicions i sense intents d'adoctrinar i imposar. Un diàleg positiu en favor dels reptes del poble valencià", ha postil·lat. En aquesta línia, ha reclamat un finançament "just", "un augment de l'autogovern i que el valencià, la llengua oficial, sigui respectada i el govern deixi de perseguir-la", ha insistit.

"Li diem a Carlos Mazón i a María José Catalá -alcaldessa de València- que pel camí de la censura i de la persecució, no. Pel camí de la valencianitat i el respecte, sí", ha dit. D'altra banda, la diputada de Compromís-Sumar Àgueda Micó ha assegurat: "Som on sempre, reivindicant el fet de ser valencians amb tots els nostres drets i llibertats. No volem que la dreta ni l'extrema dreta marquin l'agenda política. Els carrers, les places i les institucions han de ser de la gent, que vol un país lliure i amb dignitat", ha subratllat.

Per part seva, la coordinadora d'Esquerra Unida (EU) i exconsellera Rosa Pérez ha afirmat que ha participat en la manifestació "com cada any" per reivindicar els drets del poble valencià, "i ara encara més". Pérez ha lamentat, finalment, que "tenim determinades amenaces contra la nostra llengua i cultura".