Sánchez i Feijóo constaten les distàncies i es resignen a una legislatura d'enfrontament

El líder del PP considera l'amnistia una "involució democràtica i un frau electoral massiu" el mateix dia que anuncia que la recorrerà davant el Tribunal Constitucional

Sánchez i Feijóo, aquesta tarda al Congrés.
Sánchez i Feijóo, aquesta tarda al Congrés. | PP
09 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 20:42h
"Involució democràtica i frau electoral massiu". Així ha definit el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, l'amnistia que està negociant Pedro Sánchez després d'entrevistar-se amb el president espanyol  en funcions al Congrés. L'encontre s'inscriu en els contactes que du a terme el dirigent socialista de cara va la seva investidura i ha servit per constatar que la posició entre els dos grans partits estatals està molt lluny i Sánchez i Feijóo s'aboquen a una altra legislatura de conflicte. El líder del PP s'ha reunit amb Sánchez l'endemà de la manifestació contra l'amnistia celebrada a Barcelona diumenge. Avui mateix, abans de l'encontre amb el líder del PSOE, Feijóo ha anunciat que recorrerà l'amnistia davant el Tribunal Constitucional.

Al llarg de la trobada, segons ha explicat als periodistes, Feijóo li ha preguntat a Sánchez "què farà amb l'amnistia i davant un possible referèndum", per preguntar retòricament a Sánchez: "Igualtat dels espanyols, sí o no?". Sobre les respostes del líder socialista, ha manifestat que "segueix sense saber-les". Feijóo ha assenyalat que la interpretació que fan els independentistes de l'amnistia és "que l'Estat demani perdó" i s'ha mostrat en contra que els espanyols "hagin de demanar perdó" als independentistes. "Aquí no hi ha senyorets que estiguin per damunt de la llei", ha manifestat. 

Sobre la reacció del PP a l'amnistia i si convocaria més manifestacions, Feijóo ha explicat que "esperaran el text", i que tot i que té clar que "l'amnistia no té cabuda a la Constitució", ha afirmat que en funció del contingut del text, el PP decidirà la resposta donada. A una pregunta dels periodistes, ha admès que no ha aconseguit que Sánchez pronunciés la paraula amnistia durant la reunió: "Potser perquè no estava al costat la senyora Von der Leyen".

Feijóo ha demanat a Sánchez que "no subestimi la intel·ligència dels espanyols", que sigui "honest" i reconegui que l'única raó per la qual s'està explorant aquesta via de "desigualtat" és la seva voluntat de continuar a la presidència. Ha anunciat que participarà ("no delegaré") en el debat que es produeixi al Congrés. Només en un moment ha estat concilaidor amb el PSOE, quan ha afirmat que és important que hi hagi una "mínima entesa" entre els dos principals partits espanyols.  


Tornar a les urnes

En tota la seva intervenció, Feijóo s'ha esforçat a intentar deslegitimar Sánchez per suposat engany als electors: "Si tan segur està de la desigualtat en l'aplicació de la justícia que s'ha d'aplicar als espanyols, ha de consultar-ho als espanyols" perquè "res d'això s'ha votat". Feijóo ha explicat que ha vist a Sánchez "molt segur que serà president, el que vol dir que les negociacions van bé".

Ha assenyalat que Sánchez ha contestat les seves preguntes amb el "no-res". "Tot ho fia a que el Tribunal Constitucional ampari" l'amnistia. Incidint en la idea del suposat "engany" als electors, ha considerat "inconcebible" que les negociacions d'una investidura depenguin d'una amnistia que va ser negada per Sánchez només 72 hores abans d'unes eleccions.  

S'ha queixat que la investidura no tingui encara data. Ha explicat que ha acceptat aquesta trobada per respecte institucional i per saber els plans que té el líder socialista. 
El president del PP ha traslladat a Sánchez la condemna del PP als atacs terroristes de Hamàs i alhora la preocupació per l'actitud de "bona part dels socis del govern, inclòs Sumar, en relació a l'onada de violència a Israel". Unes actituds que van de l'equidistància a d'altres de solidaritat amb els culpables. Ha distingit "entre el poble palestí i les accions terroristes", alhora que ha considerat "inadmissible l'equidistància dels socis de Sánchez" davant l'atac de Hamàs.