ERC es reuneix amb Bolaños mentre el PSOE trasllada a Junts que no «pagarà per avançat» amb l'amnistia

El ministre de la Presidència aprofita la visita a Barcelona per mantenir un contacte amb Josep Maria Jové; els socialistes estan disposats a registrar la llei abans de la investidura de Sánchez, però defensen que només l'aprovaran quan ja sigui president

Félix Bolaños, aquest divendres a la delegació del govern espanyol a Catalunya.
Félix Bolaños, aquest divendres a la delegació del govern espanyol a Catalunya. | ACN / Maria Pratdesaba
06 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 15:17h
El PSOE no pagarà per avançat amb l'amnistia. Així ho han traslladat, segons que publica aquest divendres Eldiario.es, els negociadors socialistes als de Junts. Tant Carles Puigdemont com Míriam Nogueras havien afirmat que el seu partit sempre cobraria "per avançat", també en la llei d'amnistia que es negocia. És a dir, que no investirien Pedro Sánchez com a president del govern espanyol si abans no s'aprovava amb el Congrés la llei. Els juntaires també esperen que la petició del govern espanyol per convertir el català en oficial a la UE es resolgui favorablement al Consell Europeu del 24 d'octubre, abans del debat d'investidura. En el marc d'aquests missatge, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, s'ha reunit aquest divendres amb ERC. Ho ha fet amb Josep Maria Jové, president del grup parlamentari dels republicans -avançat per El Nacional i confirmat per Nació-, en ple debat sobre el perímetre de l'amnistia, sobre el qual Sumar té una proposta pròpia. 

Tot i desmarcar-se de Yolanda Díaz i matisar els seus compromisos, els socialistes sí que estan disposats a fer pública i entrar al registre una llei d'amnistia abans del debat d'investidura. S'actuaria, així, amb transparència sobre el que haurien pactat els socialistes amb Sumar, que busca tenir un paper central en tot aquest assumpte, i els socis de la investidura. Així, la llei es registraria abans d'investir Sánchez i un cop fos president es tramitaria i aprovaria. 

No hi hauria, però, "cobrament per avançat" perquè l'aprovació estaria condicionada a que Junts, com també ERC, el PNB i EH Bildu, votessin sí al candidat del PSOE. El Periódico de Catalunya va publicar dimecres que els juntaires ja assumien que no seria possible el "pagament per avançat" que exigien per marcar distàncies amb el balanç negociador d'Esquerra dels darrers anys a Madrid.

Eldiario.es explica que la fórmula de primer registrar, després investir i finalment aprovar és la que podria resoldre la petició mútua de garanties dels uns i els altres: Junts podria brandar un compromís a partir d'un text articulat i el PSOE afirmar que ells serien els que cobrarien per avançat convertint Sánchez en president. ERC ja va contemplar fa tres setmanes aquest escenari i va reclamar al PSOE que l'acord incorporés un calendari d'aprovació de la llei.

La llei s'hauria d'admetre a tràmit al Congrés i podria ser modificada de forma total o parcial en el tràmit parlamentari, també pels grups que en signessin el contingut, però Sánchez ja seria president.