Illa culpa la Generalitat de no demanar inversions a Rodalies i reivindica que el PSOE ho ha «corregit»

El primer secretari del PSC assegura que l'amnistia no està feta i evita pronunciar-se sobre la figura de mediador que reclama Junts: "És bo que hi hagi diàleg"

Salvador Illa i Pere Aragonès, aquest dimecres al Parlament.
Salvador Illa i Pere Aragonès, aquest dimecres al Parlament. | David Zorrakino / Europa Press
05 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 14:33h
L'infrafinançament i eltraspàs de Rodalies han entrat de ple en la negociació per a la investidura de Pedro Sánchez. Els nous retards que han afectat aquesta setmana a les línies han generat que el Govern d'ERC ho situï gairebé com una línia vermella. I enmig de la negociació, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, que dimecres es va reunir amb Sánchez, ha apostat per la "col·laboració" entre administracions en lloc del traspàs. També, en una entrevista a Catalunya Ràdio, ha tirat pilotes enfora i ha culpat els governs catalans de la situació: "S'ha de generar una dinàmica de col·laboració entre administracions i constatar que en els darrers anys ningú ha invertit un euro i ningú ha demanat que s'invertís ni un euro".

Així ho ha dit el dirigent socialista, atribuint a la Generalitat les culpes de l'infrafinançament, malgrat que la demanda d'inversions és històrica i es repeteix executiu rere executiu català. "D'ençà que governem els socialistes a Madrid hem intentat corregir això", ha afegit el cap de l'oposició. Així mateix, ha assegurat que s'estan fent les inversions que s'han de fer, però que "portarà un temps". S'oposa al traspàs? El líder socialista ha assegurat que no s'hi oposa, però ha advertit que el traspàs no posarà solució als problemes d'un dia per l'altra i per això ha insistit en una col·laboració entre administracions: "Junts es fan les coses ben fetes".

La consellera de Territori, Ester Capella, ha reaccionat a les paraules d'Illa recordant els incompliments del govern espanyol amb Catalunya sobre aquesta qüestió. "I també és culpa nostra que l'Estat només executés el 19% de la inversió ferroviària de 2021? O que amagui les dades d'execució de 2022? O que permetessin al govern participar de l'actual pla de Rodalies?", ha escrit a X. 
 

Més enllà de la carpeta de Rodalies, Illa ha evitat pronunciar-se sobre l'amnistia. Es va reunir ahir a la tarda amb Sánchez, no forma part de l'equip negociador per a la investidura, però sí que serà l'interlocutor del candidat del PSOE per abordar aquelles qüestions sobre Catalunya. "Va ser una reunió molt profitosa. Vaig sortir content i esperançat", ha declarat Illa, que ha detallat que tots els assumptes que tinguin a veure amb Catalunya les abordaran tots dos dirigents. "No passaran coses que el PSC no vegi que hagin de passar", ha afegit. 

"No hi ha cap acord tancat", ha dit sobre l'amnistia. Ara bé, no ha descartat que un cop s'hagi arribat a aquest acord, Sánchez el porti a les bases socialistes: "La tradició des de l'etapa de Pedro Sánchez és que els acords de govern, un cop estan tancats, siguin posats a consulta de la militància". Del referèndum ha assegurat que "tot el que sigui divisiu" no és el camí pel qual aposta, i ha insistit amb el diàleg, la convivència i les solucions dins del marc de la Constitució. Discreció és el que ha recomanat per a les negociacions. I la figura del mediador que reclama Junts? Illa ha evitat pronunciar-se: "És bo que hi hagi diàleg".