El Parlament redueix el seu pressupost un 10,5% però continua aparcant la regularització de les dietes

La reducció s'explica perquè ara la Generalitat pagarà les subvencions als partits; la cambra també augmenta en 850.000 euros anuals els recursos perquè els grups contractin assessors

Alba Vergés, Anna Erra i Assumpta Escarp, aquest dimarts.
Alba Vergés, Anna Erra i Assumpta Escarp, aquest dimarts. | ACN
Nació
03 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 17:38h
El pressupost del Parlament per al 2024 és de gairebé 60 milions d'euros, un 10,5% menys que el de l'any anterior. La reducció s'explica principalment per modificacions en les subvencions. Fins ara el pressupost del Parlament pagava la totalitat de les subvencions, tant la corresponent als partits com la del funcionament dels grups parlamentaris. I a partir d'ara des dels pressupostos de la Generalitat es pagarà a les formacions polítiques. A la pràctica suposarà que la cambra no hagi de destinar els 9 milions que fins ara pagava als partits. Pel que fa a la regularització de les dietes dels diputats, continua, un any més, sense regularitzar-se. 

La mesa ampliada va aprovar els comptes del Parlament dijous passat amb els vots a favor de PSC, ERC i Junts; l'abstenció de Cs i CUP; mentre que comuns i Vox hi van votar en contra. Habitualment, la CUP hi havia votat en contra per la carpeta de les dietes, però en aquesta ocasió s'ha abstingut. Els cupaires, però, encara no han decidit quin serà el vot definitiu al ple. El PP no va participar de la reunió. Tot i així, els detalls dels números no s'han fet públics fins aquest dimarts. A partir d'ara el ple del Parlament haurà d'aprovar els comptes i després s'enviaran al Govern perquè els inclogui al projecte de llei dels pressupostos de la Generalitat per al 2024.

La qüestió de les dietes s'allarga any rere any però els partits encara no han estat capaços de posar-se d'acord malgrat el rebuig social que suposa que no tributin com passa en la majoria d'empreses. De moment, el que es preveu es crear un grup de treball amb la voluntat que hi hagi acord "de cara a la pròxima legislatura", segons fonts parlamentàries. De moment, es continuarà amb el traspàs progressiu per integrar les dietes al sou, per tal que també tributin. Per tant, el pròxim gener es passarà les dietes corresponents a una mensualitat al sou. Serà la quarta vegada que es fa un traspàs com aquest.

Els comptes també inclouen l'augment de 850.000 euros anuals perquè els grups contractin assessors. Cada grup decidirà si vol destinar-los a tenir més assessors o bé per millorar-los el sou. Fins ara la cambra catalana gastava 2,9 milions d'euros anuals en assessors i, amb les modificacions, el pressupost del 2024 per a aquest àmbit puja a 3'7 milions. De fet, aquesta modificació ja s'ha començat a aplicar des del 15 de setembre i ha suposat un increment de 240.000 euros per al 2023. Fonts de la mesa asseguren que l'objectiu és adequar el sistema al que tenen altres cambres com el Congrés.  

El pressupost del Parlament més elevat dels últims 20 anys va ser el del 2008, amb un import de 72 milions d'euros i amb Ernest Benach com a president de la cambra catalana. Des del 2011 fins al 2018 el pressupost es va reduir substancialment. I a partir del 2019 fins al 2023 la tendència ha estat a l'alça. El pressupost disminueix una altra vegada per a l'exercici del 2024, principalment pels canvis en les subvencions.