El bloc progressista colla Sánchez en plena ronda de contactes amb Felip VI

Mentre ERC i Junts continuen pressionant per avançar en el referèndum, la resta de partits reivindinquen el seu pes mentre Feijóo s'aferra a una repetició electoral acompanyant la crispació als carrers contra l'independentisme

Felip VI i Yolanda Díaz, aquest dilluns.
Felip VI i Yolanda Díaz, aquest dilluns. | Casa Reial
02 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 19:34h
Aquesta setmana sí que és l'hora de la negociació. Després de les últimes jornades de la política estatal marcada per la investidura fallida d'Alberto Núñez Feijóo i amb el rellotge que corre amb la data límit situada en el 27 de novembre, ara els partits del bloc progressista i sobiranista, després d'haver descartat el candidat del PP, fan valdre els seus vots i adverteixen Pedro Sánchez que res no està assegurat i que haurà d'arromangar-se si vol arribar a la presidència. Arromangar-se i assumir també, com va clamar l'independentisme en el sisè aniversari de l'1-O, que cal avançar en el referèndum i que no n'hi ha prou amb l'amnistia. "No es pot fer i no el farem", ha sentenciat Salvador Illa, líder del PSC, en una conferència a Bilbao.

Illa ha estat l'única veu socialista que s'ha pronunciat aquest dilluns en plena ronda de contactes del rei Felip VI amb els diversos grups del Congrés abans de tornar a proposar candidat a la investidura, possiblement Sánchez, mentre que a Ferraz es mantenen en el silenci prudent després del terratrèmol polític que va suposar la proposta de resolució conjunta independentista per reclamar el referèndum en el debat de política general. Aquest dilluns en l'entorn de Junts s'han mantingut en el silenci, però des d'ERC la seva secretària general, Marta Rovira, ha advertit que si Sánchez vol ser investit, s'ha d'abordar el referèndum en els quatre anys que venen.

"Hem de poder parlar de referèndum aquesta legislatura. No podem renunciar al que es va acordar fa 4 anys. Ja vam posar les bases perquè es pogués parlar de tot", ha dit la republicana, fent valdre així el camí del diàleg encetat per ERC al qual ara s'ha sumat Junts. Ni els republicans ni els juntaires han acceptat reunir-se amb el rei, com ja van fer en l'anterior ronda. Un moviment que també han repetit Bildu i el BNG

Mentre que l'independentisme català apuja el preu a Sánchez, també ho fan la resta de partits, que no volen que tot el protagonisme d'aquestes negociacions recaigui en ERC i Junts. "He traslladat al rei la voluntat de conformar un govern de coalició progressista presidit per Sánchez, però a dia d'avui encara estem lluny de l'acord", ha advertit la líder de Sumar, Yolanda Díaz, després de la trobada a la Zarzuela. També al matí el portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, ha avisat al PSOE que a hores d'ara no compta amb el seu suport, i que per tenir-lo, més enllà d'avançar en la qüestió territorial, caldrà fer avenços en el "carril social". 

Ara bé, mentre el partit de Díaz es reivindica en la carpeta contra les desigualtats, alhora tanca files amb els socialistes i considera que és "irresponsable" que ERC i Junts reclamin avenços en l'autodeterminació. "És donar per amortitzada l'amnistia, és donar-la per fet i això no és així. Estem encara pactant i s'està negociant, no hi ha res tancat i res s'hauria de donar per fet", ha dit en una entrevista a TVE la líder dels comuns a Madrid, Aina Vidal. Des d'Unides Podem, en canvi, han defensat la legitimitat de l'independentisme per reclamar l'autodeterminació. Una discrepància més en l'espai de Sumar. No és la única d'avui, i és que la formació morada també ha tornat a demanar que en el repartiment de carteres, Irene Montero, vetada a les llistes del 23-J, repeteixi al capdavant del ministeri d'Igualtat. 

El PNB adverteix: necessitarà "tots els vots"

També s'ha reunit aquest dilluns amb el rei el PNB, concretament Aitor Esteban, tot i que el missatge polític l'ha enviat a primera hora el lehendakari Iñigo Urkullu, que en una entrevista a La Ser ha advertit al president del govern espanyol que si és reelegit, haurà de posar "les bases d'un acord polític clar, constatable, complible i amb compromís", i l'ha avisat que necessitarà "tots els vots, tot el temps", aquesta legislatura, recordant-li així que haurà de negociar cadascuna de les qüestions amb tots els partits i no només amb l'independentisme català si vol tirar endavant la seva obra de govern. 

Pel que fa a la trobada amb UPN, com era d'esperar el partit navarrès ha traslladat al rei que no donarà suport a Sánchez, principalment per la seva negociació sobre l'amnistia. La novetat, però, ha estat Coalició Canària, i és que la seva líder, Cristina Valido, no ha tancat la porta a investir-lo sempre que hi hagi un acord amb el PSOE en el qual aquest accepti la petició dels canaris. El vot de Valido, que va donar suport a la investidura de Feijóo la setmana passada, podria trastocar l'aritmètica parlamentària, ja que si Junts o ERC optessin per l'abstenció, Sánchez ja optaria amb 172 vots front els 171 en contra. 

El PP espera una repetició electoral i crisparà més els carrers

Mentrestant el PP ho fia tot un fracàs de Sánchez abans del 27 de novembre, i per fer-lo possible els populars mantindran el pols al carrer en contra de l'independentisme, com ja van fer en la manifestació a Madrid. Així doncs, aquest dilluns finalment han confirmat que Feijóo assistirà a la manifestació espanyolista a Barcelona convocada per Societat Civil Catalana el 8 d'octubre, en la qual coincidirà també amb la líder madrilenya del PP, Isabel Díaz Ayuso, i amb el el líder de Vox, Santiago Abascal.

"Creiem que és el moment de defensar amb totes les nostres forces la igualtat, la Constitució i el respecte a l'actual marc de convivència", ha declarat aquest dilluns el coordinador general del partit, Elías Bendodo. En la manifestació a Madrid amb 45.000 assistents, l'expresident del govern espanyol José María Aznar ja va prometre que estan disposats a "mobilitzar tots els esforços" per aturar l'amnistia. 

I mentre al PP atien els carrers contra els reclams independentistes, Sánchez, que es reunirà dimarts amb el rei, continua dissenyant la seva gira per fer pedagogia sobre les seves negociacions. Aquest cap de setmana passat va assistir a Sevilla, i dissabte farà un míting a Granada, possiblement quan ja serà el candidat oficial dessignat per Felip VI. Amb aquests actes, el candidat del PSOE busca l'escalf territorial a la seva estratègia en un mar de crítiques per part de diversos dirigents socialistes històrics, com Felipe González o Alfonso Guerra, que l'han intentat desacreditar per negociar l'amnistia amb els partits catalans.