Aragonès insta l'independentisme a «saber sumar» perquè un nou referèndum sigui «respectat»

En el sisè aniversari de l'1-O, el president assegura que la votació va ser un "èxit sense precedents" i reivindica el lideratge del Govern en la negociació amb l'Estat

Aragonès, aquest diumenge a Fonollosa.
Aragonès, aquest diumenge a Fonollosa. | ACN
01 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 12:05h
Des de Fonollosa, municipi dels Bages en el qual la Guàrdia Civilva exhibir més contundència per frenar la votació de l'1-O, Pere Aragonès ha protagonitzat una declaració institucional per commemorar el sisè aniversari del referèndum, que coincideix amb la negociació a Madrid per la investidura de Pedro Sánchez. El president de la Generalitat ha instat l'independentisme a "saber sumar" per tal d'aconseguir una votació que sigui "respectada", i ha reivindicat el lideratge que hauria de tenir el Govern a l'hora de negociar en la nova etapa oberta amb l'Estat.

"Fonollosa és un exemple de coratge, valentia i resistència de l'1-O. Tots recordem on érem fa sis anys, en aquella albada en què protegíem les urnes", ha apuntat Aragonès, que ha indicat que es va viure un moment que "marcaria" la història de Catalunya. El president ha carregat contra l'actuació policial al municipi del Bages, i ha elogiat que la ciutadania "posés el seu cos" per "protegir pacíficament" l'arquitectura del referèndum. El dirigent d'ERC ha fet una crida a "continuar reivindicant" aquella jornada, en la qual "ciutadans que no es coneixien entre ells" van "defensar la democràcia" davant de la "repressió de l'Estat" en forma d'actuació policial.

"L'1-O va ser un èxit sense precedents", ha ressaltat Aragonès, que ha posat l'accent en el fet que el conflicte amb Espanya "només es pot resoldre votant". "Només es resol amb més democràcia", ha apuntat el president, que ha demanat "claredat d'objectius, autodeterminació i amnistia". "Cal donar resposta a la demanda del nostre poble", ha assenyalat el dirigent d'ERC, que també ha fet referència a l'alliberament dels presos polítics fa dos anys com un fet que "va obrir camí". "Ara cal un pas definitiu perquè tornin els exiliats", ha remarcat, al mateix temps que demanava la desjudicialització total perquè els encausats del procés siguin deslliurats.

Tanmateix, l'amnistia "no resol el conflicte", i per això ha defensat que el referèndum es posi al centre del debat. "Si l'Estat vol resoldre el conflicte de sobirania, ha d'escoltar i atendre aquesta demanda majoritària i transversal. Tenim clar el què, que són l'autodeterminació i l'amnistia, i ara també tenim el com. La fermesa, utilitzar la força de les urnes en el torcebraç amb l'Estat, és una via que està oberta", ha remarcat el dirigent d'ERC, que ha defensat "saber sumar". "No som tant lluny els uns dels altres, hem de mirar sempre endavant, tornar a construir, tornar a sumar, millor del que hem fet fins ara", ha remarcat.

"Quan ens ho proposem, ho sabem fer. Ja sabem quin és el camí", que ha reivindicat l'acord parlamentari d'aquesta setmana al voltant del referèndum i de l'amnistia. "És per fer que el resultat del nou referèndum sigui respectat", ha asseverat Aragonès, que ha situat el Govern al capdavant de la nova etapa que s'hauria d'obrir amb l'executiu espanyol. Junts s'ha mostrat especialment reticent en aquest aspecte, perquè soste que haurien de ser els partits els encarregats de protagonitzar les converses amb el PSOE per la investidura de Sánchez.