Rogger Griffin: «Per combatre l'extrema dreta, és erroni abusar del terme feixista»

L'intel·lectual britànic presenta a Barcelona el llibre "Feixisme. Una immersió ràpida" i assegura que "Vox no és feixista perquè no vol destruir el sistema, vol que Espanya continuï sent l'Espanya que ells propugnen"

Roger Griffin.
Roger Griffin. | Hugo Fernández
01 d'octubre del 2023
Actualitzat el 02 d'octubre a les 15:30h
El terme feixisme s'ha convertit en omnipresent en el debat públic. Però no tothom en el món acadèmic sap donar una definició precisa del que significa. Un dels intel·lectuals que ha treballat més a fons aquest tema és Roger Griffin, professor emèrit de l'Oxford Brookes University, al Regne Unit. Ha estat a Barcelona per presentar el seu llibreFeixisme. Una immersió ràpida (Tibidabo Edicions).

Griffin entén el feixisme com "una forma revolucionària de nacionalisme il·liberal extrem, sovint obertament racista, que pretén aconseguir el renaixement de l'estat-nació, la nació ètnica o tota la raça (blanca)". No creu que feixisme sigui exactament el mateix que extrema dreta. Hi hem conversat durant la Setmana del Llibre en Català.

Diu en el llibre que vol respondre una pregunta que es va fer George Orwell el 1944.

Sí, perquè intento respondre una pregunta que es planteja l'acadèmia sobre què és el feixisme. En efecte, George Orwell va plantejar la necessitat de disposar d'una definició de feixisme, que en aquell moment era un debat obert.

I què és el feixisme per vostè?

No hi ha una definició que puguem considerar definitiva sobre el feixisme, però hi ha definicions útils. He estudiat els règims de Hitler, Mussolini, Primo de Rivera, que vaig trobar que eren diferents, però que tenien trets en comú. Tots ells tenien una idea orgànica de nació, un sentit de respondre a la suposada decadència del país que requeria d'un aixecament. El país s'estaria destruint per culpa dels enemics nacionals i podríem fer la nació gran altra vegada. Aquí trobaríem punts de connexió amb el que ara diu Donald Trump. El que no vol dir que Trump sigui feixista. El feixisme implica una revolució. El feixisme vol canviar el sistema. Ara, pot adoptar moltes formes i caldria parlar més de feixismes que de feixisme.  

Trump no vol canviar el sistema?

Donald Trump, com Vladimir Putin, no volen canviar el sistema. Volen pervertir-lo, corrompre el sistema, però no canviar-lo.   

En el concepte de feixisme, per tant, un terme clau seria el de revolució?

Però va més enllà de revolució. El feixisme implica una mitificació, un mite profund, un regirar. Però no trobo un concepte en anglès que sigui prou clar. Per això he parlat a vegades d'un renaixement. Vaig crear el terme de palingenètic, que vol dir renéixer, una gènesi nova. Per exemple, Primo de Rivera parlava d'un espanyol nou. El feixisme té molt de revolució antropològica. 

"No hi ha un feixisme en auge, sí que hi ha un augment dels corrents de dreta populista"

Vox és un partit feixista?

- Vox no és feixista perquè no vol destruir el sistema i crear una nova Espanya, vol que Espanya continuï sent Espanya tant com ells la propugnen. És Espanya per als espanyols. Els populistes nacionalistes no volen destrossar la democràcia, volen eliminar els aspectes liberals de la democràcia: el pluralisme, el cosmopolitisme, la llibertat intel·lectual. 

I com definiria Vox a Espanya o el Reagrupament Nacional a França?

Són radicals d'extrema dreta populista. Si prenem com a referència el Brexit, hi ha sectors de l'esquerra radical als quals no els agrada gens Brussel·les o una immigració descontrolada. Hi ha molts graus diferents de populisme. Hi ha posicions nostàlgiques que són molt a prop del feixisme, però hi ha molts colors. Molts dels qui voten Alternativa per Alemanya ho fan per aturar la immigració, però això no és feixisme. Hi ha un sector que té elements nazis, però els corrents antiimmigració il·legal no són feixistes. 

Moltes d'aquestes forces no diuen que volen acabar amb la democràcia, com ningú diu que és feixista o d'extrema dreta. No vol dir que no ho siguin... Vox diu que vol defensar la Constitució.

Però, per exemple, els nazis deien que volien utilitzar la democràcia per destruir la democràcia. Això és feixisme. Com Mussolini. 

Aquests grups que anomena d'extrema dreta populista no tenen elements filofeixistes, si més no?

Sí, però hi ha una diferència important. Segur que hi ha gent a Vox, o als Fratelli d'Itàlia, que es volen implicar en el sistema democràtic per destruir-lo. Però són una minoria. Per ser un feixista has de ser un animal polític especial. Has de tenir un sentit de la història i del destí, una visió mística de la nació. 
 

Roger Griffin ha dedicat bona part de la seva carrera acadèmica a estudiar el feixisme. Foto: Hugo Fernández


Estan frivolitzant els mitjans de comunicació amb el concepte de feixisme?

Per combatre l'extrema dreta, és erroni abusar del terme feixista. Quan es vol deslegitimar un adversari, se l'etiqueta de feixista. De fet, hi ha qui ha acusat sectors del moviment sobiranista català de feixistes. És molt important utilitzar el lèxic d'una manera precisa. 

Segons vostè, no hi ha amenaça feixista ni un increment sensible dels seus efectius?

Crec que no. No existeix el context polític o econòmic que faci això possible. Parlo per ara. Hi ha una teoria feixista que voldria col·lapsar la societat i està usant la demografia, el clima, les tensions socials per accelerar aquest col·lapse. Però no hem de confondre un augment d'activitat de nuclis violents, fins i tot actes terroristes, o un increment de webs de contingut feixista, per concloure que el feixisme està en auge realment. Però sí que cal advertir contra el creixement de corrents de dreta radical populista que voldrien eliminar els elements liberals de la democràcia per anar cap a un model de democràcia identitària.

"Trump, com Vladimir Putin, no volen canviar el sistema. Volen pervertir-lo, corrompre el sistema, però no canviar-lo"

Utilitza en el llibre el concepte de llar com a antídot contra els populismes autoritaris, il·liberals.


Sí. Crec que la majoria de gent té una cultura cívica i humanista, que entenen el concepte de casa de la humanitat com d'una gran família i considera que l'extremisme és una tragèdia. Hem de vacunar la gent contra aquests extremismes i treballar per potenciar la idea d'un planeta entès com una gran llar sense exclusions.