El Govern entrega la Medalla d'Or a Marta Pessarrodona, Eliseu Climent i Maria del Mar Bonet

El president Aragonès descriu els premiats com “tres lluitadors” que des d’àmbits diversos “ho han donat tot pel progrés del català”

Pessarrodona, Climent i Bonet amb Aragonès en l'entrega de la Medalla
Pessarrodona, Climent i Bonet amb Aragonès en l'entrega de la Medalla | Eli Don / ACN
Nació
07 de setembre del 2023
Actualitzat a les 22:05h
L'escriptora Marta Pessarrodona, l'activista cultural i editor Eliseu Climent i l'artista Maria del Mar Bonet han rebut aquest dijous al vespre en un acte institucional a la plaça Margarida Xirgu la Medalla d’Or de la Generalitat 2023 pel seu compromís amb la llengua i la cultura catalanes. L'acte ha començat amb la hissada de la senyera per part de la formació de la Guàrdia d’Honors del Cos de Mossos d’Esquadra, la unitat que representa la policia en els actes més solemnes del nostre país, i la interpretació d’El cant de la Senyera, a càrrec dels grups de Barcelona l’Orfeó Atlàntida del barri d'Hostafrancs i el Cor Dyapason de Sarrià, amb l’objectiu de fer valdre el talent de músics de la ciutat.

El guardó reconeix enguany tots els accents de la llengua catalana i els referents que han permès que el català tingui el seu estatus en àmbits com les arts, la música, la literatura, el món editorial o l’activisme. Dels premiats, Aragonès ha destacat que són tres “lluitadors” que “ho han donat tot pel progrés del català”.

Durant el seu discurs, el president ha subratllat la importància de recordar que Catalunya és “diversa i plural” com les persones que en formen part, que provenen de diversos “orígens i han seguit diferents trajectòries”. De fet, ha subratllat que mai ho havia estat tant com fins ara, que és a les portes d’arribar als vuit milions d’habitants.

Per això, Aragonès ha insistit que un dels aspectes que sempre ha cohesionat la societat és la “llengua”, que esdevé també el “principal vincle” amb els pobles germans. “Avançar en la llengua fa que avancem com a país”, ha assenyalat, afegint que una de les formes de fer-ho és “utilitzar-la” i lluitar per defensar-la arreu de les Illes, el País Valencià, Catalunya del Nord i la Franja. Ha estat en aquest moment en què també ha fet referència a la recent mort de la lingüista Carme Junyent, a qui ha agraït “el mestratge” que va deixar.

Pel que fa als tres guardonats, ha donat les gràcies a Pessarrodona  pels seus versos; a Bonet per la història de la cançó a casa nostra, la qual "no s’entén", ha dit, sense la seva veu; i a Climent, per ser "exemple d’estima envers la nació i la seva gent".

L’acte institucional ha començat passades les 20:00 del vespre i ha durat poc més de mitja hora. L’actriu Anna Barrachina ha estat l’encarregada de conduir-lo. Bonet ha estat guardonada per més de 50 anys de trajectòria, “transmetent els sentiments a tots els racons on es parla la nostra llengua”, Pessarrodona per "la seva trajectòria literària d'amplíssim nivell" i Climent pel seu “compromís amb la llengua al conjunt del domini lingüístic”.

Els premiats s’han mostrat emocionats i durant les seves intervencions han agraït en diverses ocasions “l’honor” de rebre la Medalla d’Or. En el cas de Pessarrodona, igual que Aragonès, ha dedicat part del discurs a recordar Junyent, i una altra a repassar les seves arrels. “Em sento una persona afortunada, gràcies a la meva família i també al meu país, Catalunya”, ha apuntat.

Climent, en canvi, ha recordat durant la seva intervenció que actualment la llengua passa per un moment complicat, i que el premi li serveix com “una injecció d’energia positiva” per continuar treballant. “Fa una seixantena d’anys uns estudiants començàvem a remoure les bases del franquisme, res hauria estat possible sense l’ajuda de molta gent”, ha recordat.

Finalment, pel que fa a Bonet, ha admès que és estrany sentir-se “parlar, i no cantar”. I ha explicat que "és difícil compartir els sentiments que representa aquesta medalla”. Per a ella, “la llengua és l’ànima dels països catalans on he crescut i m’he format en llibertat”, ha dit, tot assegurant també que els seus pares estarien molt contents.

La cantant Mireia Feliu acompanyada al piano per Roger Mas, han clos l'esdeveniment, que ha comptat amb una nodrida representació de membres del Govern i representants de les diferents formacions del Parlament. L’entrega de les Medalles d’Or ha estat el primer dels actes emmarcats en els diferents que s’aniran duent a terme durant els pròxims dies en motiu de la Diada de Catalunya.