Progressista «suau», de la confiança d'Omella i format a Munic: així és el nou bisbe de Tortosa

Sergi Gordo és un eclesiàstic amb una sòlida formació filosòfica a Alemanya i que ha estat en el cor de la cúria barcelonina des dels anys de Martínez Sistach

Sergi Gordo i Juan José Omella.
Sergi Gordo i Juan José Omella. | Europa Press
13 de juliol del 2023
Actualitzat a la 13:36h
Tortosa ja té nou bisbe, en substitució d'Enric Benavent, enviat pel papa Francesc a València. Serà Sergi Gordo (Barcelona, 1967), fins ara bisbe auxiliar de Barcelona. Ho ha anunciat aquest migdia el cardenal arquebisbe Juan José Omella, que el coneix bé. Gordo ha estat un dels seus col·laboradors des que va Omella va arribar a la seu barcelonina, el 2015. Amb aquest nomenamnet, l'arxidiòcesi es confirma com el que ha estat moltes vegades, una escola episcopal. Els bisbes auxiliars que excel·leixen a Barcelona solen ser destinats després a a altres bisbats.

Sergi Gordo, de 56 anys, és un prelat jove que coneix a fons la cúria eclesial. El seu caràcter discret, aliè a controvèrsies, ha amagat a vegades un currículum acadèmic destacat. Amb un doctorat de Filosofia per la Universitat Ramon Llull, se'n va anar a perfeccionar la seva formació filosòfica a Munic, on també va aprendre l'alemany. Com a gestor, va ser home de confiança del cardenal Martínez Sistach, que el va fer secretari general de l'arquebisbat.

Els qui coneixen bé el nou bisbe de Tortosa el defineixen com una persona situada en una línia oberta i progressista, però "sense fer-ne bandera", de perfil suau, "sense enemics", que ha intentat no intervenir en cap de les batalles internes que ha viscut l'Església a Barcelona, algunes de molt crues, com les que es van viure en els anys de mandat del cardenal Carles, a finals dels noranta. 

Però la sortida de Barcelona de Sergi Gordo planteja un nou repte. Fins ara, Gordo era el pont entre el Palau Episcopal i els capellans de Barcelona. Era qui els escoltava i acollia, l'home sempre atent. Amb un Omella que va venir de l'Aragó i que exerceix com a president de l'episcopat espanyol, amb molts viatges a Roma, i dos auxiliars més com el tarragoni Javier Vilanova i David Abadías, Gordo era en la cúpula eclesial l'únic molt arrelat a Barcelona. Ara és previsible que es nomeni un nou bisbe auxiliar mentre s'escola el mandat d'un Omella de 77 anys.    
Arxivat a