«Brunzits», l'aventura literària de Juliana Canet per fer surar joves que «sonen de fons»

Grup 62 vol abordar diversos temes que preocupen la generació per sota dels trenta i dona el tret de sortida al nou recull amb l'estrena d'Ofèlia Carbonell

Juliana Canet, el dia de la presentació de Brunzits
Juliana Canet, el dia de la presentació de Brunzits | © Joel Codina
Victor Rodrigo / Laura Sánchez
29 de juny del 2023
Actualitzat a les 17:10h

És indiscutible que la figura de Juliana Canet és una referència per als joves de Catalunya. Destacada influenciadora de les xarxes socials del país, ha destacat sempre per la seva versatilitat a l'hora de crear contingut en tots els canals. Vídeos a YouTube sobre el seu dia a dia, sobre llibres, sobre les seves amistats... Ho compaginava amb els estudis universitaris i la seva feina als mitjans, com Catalunya Ràdio, on copresenta el programa XL -abans Adolescents-. Ara, però, ha pogut fer el salt a una de les seves passions: la literatura. Canet és la responsable de la nova col·lecció Brunzits -que forma part de Grup 62- que donarà veu a tots aquells joves que no han tingut altaveu suficient tot i passar-se molt de temps "sonant de fons, com un so blanc".

Aquesta col·lecció ha donat el tret de sortida amb la publicació del "llibre(t)" (així el defineix l'editorial) d'Ofèlia Carbonell, creadora de contingut i membre del programa Gent de Merda, titulat Fusta i resina. Autoficció centrada en una Barcelona jove i amagada, pràcticament inexplorada en la literatura nostrada, explica la història d'una noia que ha de prendre una decisió sobre la seva passió, ser música i tocar. "L'Ofèlia fa anys que sona, fa anys que parla, que escriu, que toca, que busca el seu lloc al món", defineix Canet a l'escriptora, escenificant quin serà el to de Brunzits en les pròximes publicacions.

Com explica la mateixa Canet, la col·lecció "neix de les ganes de poder sentir veus -les dels joves- que fa anys que sonen de fons, que són persistents". Sota el paraigua de Brunzits, l'editorial vol tractar diversos temes: fer-se gran, el sentiment de pertinença, les passions, el feminisme, els orígens, la salut mental, les relacions, la vocació... Qüestions que afecten de manera directa certes generacions que es veuen infrarepresentades en la literatura que es publica en l'actualitat.

Brunzits ja ha anunciat quina serà la pròxima publicació, després de l'estrena de Carbonell. Serà Un far a tres minuts de casa, de l'autora Òmnia L'Bakkali, una altra autora novella que ha destacat en xarxes com Twitter a través dels seus relats. El llibre explorarà el conflicte generacional que es produeix contra els fills d'immigrants en les societats occidentals que, per norma, solen ser hostils contra ells.