Jaume Asens deixa la política i Aina Vidal serà la candidata dels comuns el 23-J

La formació d'Ada Colau opta per fer confiança a la diputada al Congrés després que el president del grup parlamentari d'Unides Podem hagi comunicat que abandona la primera línia

Aina Vidal i Jaume Asens, al Congrés dels Diputats.
Aina Vidal i Jaume Asens, al Congrés dels Diputats. | Europa Press
16 de juny del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a la 13:30h



Jaume Asens no repetirà com a cap de llista dels comuns a les eleccions del 23 de juliol després d'un intens debat intern a la formació, que es plantejava una aposta per la continuïtat o l'elecció de la també diputada al Congrés Aina Vidal. Finalment, Asens ha pres la decisió de deixar la política institucional -així ho ha oficialitzat en un missatge a les xarxes socials- i la cara visible de Sumar per Barcelona serà Vidal, procedent d'Esquerra Verda i integrada al projecte dels comuns en espais de responsabilitat. "He arribat a la conclusió que hi ha persones que poden liderar l'organització a Madrid millor que jo", ha afirmat Asens en una carta dirigida a les bases de la formació. "Ningú és imprescindible", ha afegit en la missiva, amb agraïments a la mateix a Vidal, Ada Colau i Pablo Iglesias.

Anteriorment, ja havia quedat descartat que Colau fos cap de cartell, després que renunciés a liderar la candidatura. Està previst, però, que Colau participi intensament en la campanya de Díaz, tant en els actes destacats a Catalunya amb Vidal com en mítings a l'Estat en què la vicepresidenta espanyola en sigui protagonista. Colau no serà a la llista, però sí que hi tindran presència diversos representants de Barcelona en Comú que han estat a l'Ajuntament. Sense anar més lluny, amb Vidal hi farà tàndem Gerardo Pisarello, primer tinent de Colau en el seu primer mandat i actual secretari primer de la mesa del Congrés. També reforçaran la llista Gala Pin, regidora de Ciutat Vella en el primer mandat, i Eloi Badia, que s'ha ocupat de la regidoria d'Emergència Climàtica els últims vuit anys. 

Advocat de professió i president del grup parlamentari d'Unides Podem al Congrés durant aquesta legislatura, Asens havia encapçalat la llista dels comuns en les anteriors eleccions espanyoles. Abans havia exercit de tinent d'alcaldia a Barcelona, en els primers quatre anys de Colau a l'Ajuntament, amb qui havia integrant el nucli que va gestar el projecte dels comuns a la capital catalana. Ben connectat ambPablo Iglesias -amb qui manté amistat des d'abans del cicle en la política institucional- i també persona de confiança de l'encara alcaldessa, Asens ha assumit un paper rellevant a Madrid en aquest mandat. Ha fet de pont entre els comuns i Podem, precisament, quan les tibantors per l'aparició de Sumar han tensat les relacions entre els diferents accents de l'esquerra espanyola. Asens feia mesos que madurava si era el moment d'abandonar la primera línia.

El consell nacional del partit de Colau valida aquest divendres les llistes a les quatre demarcacions catalanes -després d'una última reunió de l'executiva-, un procés que coincideix amb el calendari de constitució dels nous ajuntaments. Les dates han volgut que la maquinària electoral es posi en marxa just quan els comuns confirmaran la pèrdua de l'alcaldia de Barcelona, el seu gran bastió.

Colau ja es va acomiadar aquesta setmana del plenari, després d'un darrer intent per forçar una pacte amb PSC i ERC, que implicava el repartiment de l'alcaldia amb Ernest Maragall i Jaume Collboni. La proposta va ser descartada de forma immediata per republicans i socialistes. Els primers perquè oferiran el seu suport a Xavier Trias i els segons perquè esgoten les opcions de Collboni, en converses amb el PP, que reclama que els comuns no siguin al govern.
 

Cita electoral en condicions adverses

Els comuns entomen els comicis del 23-J amb la dificultat manifesta de combatre les crides al vot útil que farà el PSC per reforçar la figura de Pedro Sánchez davant l'alternativa d'un govern de PP i Vox. L'erosió de les negociacions per conformar el projecte de Sumar -amb veto a Irene Montero i divisió amb Podem- tampoc facilitaran el relat d'Asens i la seva candidatura, que va obtenir 7 escons en les últimes eleccions espanyoles a Catalunya.

Lluny queda el sostre de 12 diputats que va aconseguir Xavier Domènech en el moment més àlgid del cicle electoral dels comuns, el 2015, quan aquest espai polític va aconseguir l'alcaldia de Barcelona i imposar-se en els comicis generals. Ara, les aspiracions són més modestes. El primer objectiu passa per reforçar Sumar i permetre que el projecte pugui falcar un acord amb el PSOE per retenir la Moncloa i assegurar l'ascendent de Díaz al govern espanyol.