Els barons del PSOE mostren el seu malestar amb Sánchez per les llistes del 23-J

Sánchez fa una crida a la unitat del partit després de les crítiques de Lambán i Page: "Per tal que el progrés s'imposi sobre el retrocés, hem de sortir units, valents i potents"

Javier Lambán i Emiliano García Page en una imatge d'arxiu.
Javier Lambán i Emiliano García Page en una imatge d'arxiu. | EP
10 de juny del 2023
Actualitzat a les 16:32h

L'avançament de les eleccions espanyoles del 23-J està forçant els partits a prendre decisions en temps rècord tant pel que fa al registre de coalicions com a la confecció de llistes. Ahir es tancava l'acord entre Sumar i Podem amb retrets inclosos pel veto a Irene Montero. Però no va ser l'únic incendi polític que es va perpetrar a la política espanyola. Mentre que el ministre socialista Miquel Iceta feia una crida al vot al PSOE davant els desacords de les esquerres progressistes, diversos barons del partit mostraven el seu malestar amb Ferraz per la intromissió en la confecció de les llistes. Tant és així que aquest dissabte el president de Castella - La Manxa, Emiliano García Page, i el president en funcions d'Aragó, Javier Lambán, no han assistit al comitè federal del PSOE, on s'han de ratificar les llistes i aprovar el programa electoral. 

Així ho han decidit per fer arribar a la direcció el malestar després que Ferraz canviés algunes de les candidatures. Lambán, fins i tot ha anat més enllà i ha fet una piulada a Twitter en la qual ha criticat la intervenció de Ferraz: "Els socialistes de Saragossa i Terol vàrem elaborar democràticament unes magnífiques candidatures al Congrés i al Senat. Lamento molt que els ciutadans de Terol i Saragossa no tinguem l'oportunitat de votar-les". En el cas d'Aragó, també han plantat el comitè federal els secretaris generals de Saragossa i Terol, respectivament. De fet, les modificacions en les llistes van causar ahir la renúncia de 15 membres en bloc de la candidatura per Saragossa.

Va ser aquest divendres quan la comissió federal de llistes va intentar canviar el cap de cartell al Congrés per Toledo, Sergio Gutiérrez, per l'alcaldessa en funcions de la capital castellana-manxega, Milagros Tolón, Finalment, Page va aconseguir mantenir a la seva mà dreta com a número u de la llista i a Tolón de dos. També hi va haver estira-i-arronses amb Lambán per la llista de Saragossa, on no volia incloure la ministra d'Educació, Pilar Alegría, que finalment sí que encapçalarà la llista. Però el comitè federal de llistes de divendres va modificar part d'aquesta llista de Saragossa per incloure Susana Sumelzo de nombre dos a la candidatura, i també va realitzar canvis a Terol. 

Crides a la unitat de Sánchez i Illa

En el context de les crítiques, Sánchez ha fet una crida a la unitat del PSOE de cara al 23-J, i ha evitat mencionar, en el seu discurs davant el comitè federal, la polèmica de les llistes. "Per tal que el progrés s'imposi sobre el retrocés, la primera condició és que el PSOE surti unit, valent i potent. La victòria és possible", ha afirmat el president del govern espanyol. També ha defensat la seva gestió, i ha valorat com a "positiu" l'acord entre Sumar i Podem.

També diversos representants territorials dels socialistes han sortit a tancar files amb Sánchez. És el cas del primer secretari del PSC, Salvador Illa, que abans de la celebració del comitè federal ha desitjat que els socialistes afrontin "units i convençuts" la campanya, i fent valdre la tasca del president del govern espanyol. En una atenció als mitjans, el líder del PSC també ha assegurat que donen suport als "criteris" per configurar les llistes per part de Ferraz. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, tornarà a encapçalar la llista del PSC a Barcelona acompanyada dels ministres Miquel Iceta i Raquel Sánchez.

El PP i les navalles


Per la seva banda, el PP també ha carregat contra la configuració de les llistes i ha acusat els socialistes de fer-les "amb la navalla a la mà". Així s'ha manifestat el coordinador general dels populars, Elias Bendodo, que ha criticat que el PSOE hagi inclòs a la majoria dels ministres en els llocs de sortida. "Tothom està espaordit al PSOE, és el salvi's qui pugui", ha etzibat Bendodo. "Primer els ministres i després els secretaris d'Estat", ha agregat. El coordinador del PP també ha assegurat que les absències del president en funcions de l'Aragó, Javier Lambán; i el president de Castella-la-Manxa, Emiliano García-Page, al Comitè Federal del PSOE d'aquest dissabte anticipen el "canvi de cicle".