Podem es presentarà a les eleccions espanyoles amb Sumar

El conjunt de partits d'esquerres sota el paraigua de Yolanda Díaz han firmat aquest divendres l'acord d'unitat i han registrat la coalició per al 23-J; Lilith Verstrynge serà la número quatre a la llista dels comuns per Barcelona

Yolanda Díaz mira la secretària general de Podem, Ione Belarra
Yolanda Díaz mira la secretària general de Podem, Ione Belarra | Europa Press
09 de juny del 2023
Actualitzat a les 21:54h

Sumar i Podemos concorreran units a les eleccions espanyoles del 23-J. La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha anunciat aquest divendres al migdia en una roda de premsa el pas del partit lila per integrar-se definitivament en el projecte polític de la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz. Ho ha fet després que la militància del partit decidís amb un 92,2% dels vots donar carta blanca a l'executiva per decidir què volia fer amb les negociacions. Ambdues parts, juntament amb la resta de formacions incloses, han rubricat l'acord poques hores abans del tancament del termini i han registrat la candidatura.

La formació de Belarra, que tindrà quinze llocs i vuit caps de llista, rebutjava el veto de Díaz a la ministra d'Igualtat, Irene Montero -mai oficial, però que Echenique també ha assenyalat a la sortida del consell de coordinació-, i demanava "un acord just". “Se'ns ha demanat sacrificar al nostre principal actiu polític”, ha sentenciat en referència a les exigències de Díaz. De moment, Montero no figura en l'acord, però encara queden noms per descobrir. El que sí que ha transcendit és que Lilith Verstrynge serà la número quatre dels Comuns a Barcelona.

Segons ha informat Podemos, 52.829 militants han fet servir la seva veu en la consulta interna i amb 49.000 vots han decidit donar tot el poder al Consell de Coordinació Estatal del partit -l'executiva- per negociar amb Díaz. Amb aquest resultat, les bases també han avalat la formació a no haver de ratificar els resultats de les negociacions. A hores d'ara, Sumar encara continua tancant integracions al projecte. Ara, amb la seva decisió, Podemos s'integra a la llista de suports amb què ja compta Díaz: Más Madrid; Drago, formació creada per l'exdirigente Alberto Rodríguez; la Chunta Aragonesista; AraMés, una coalició de quatre partits balears; Iniciativa del Poble Andalús; Batzarre; i Verds Equo. A més a més, en les pròximes hores s'aniran unint, excepte sorpresa d'última hora, altres formacions clau com Esquerra Unida i Compromís o el partit ecologista Aliança Verda.

En l'anunci de la consulta que Belarra va fer dijous, ella mateixa es mostrava convençuda que revalidar l'actual govern de coalició i aprofundir les transformacions socials d'aquesta legislatura depèn, bàsicament, que les forces agrupades a Sumar i Podem es presentin en una única candidatura. La líder de Podem va desgranar també que l'actual executiu espanyol ha permès aconseguir un "avenç en drets sense precedents" davant del qual "la dreta política, mediàtica i judicial no ha dubtat a fer servir tots els recursos al seu abast, legals i també il·legals", per obligar-los a retrocedir. Segons la seva opinió, hi ha "onada reaccionària" amb dimensions internacionals, davant la qual existeix la possibilitat, tot i que és "difícil", de revalidar el govern de coalició i optar a una segona legislatura.