Anna Erra demana deixar enrere la judicialització i es compromet a defensar la sobirania del Parlament

La flamant presidenta del Parlament té paraules de record per Puigdemont, Forcadell i Borràs, i garanteix que durant el seu mandat protegirà la llengua catalana a la cambra

Anna Erra, aquest divendres al Parlament
Anna Erra, aquest divendres al Parlament | Frederic Esteve
Joan Serra Carné / Bernat Surroca
09 de juny del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 14:36h

En una situació inèdita, perquè mai s'havia designat una presidenta del Parlament en un ple que no fos de constitució, Anna Erra ha assumit el càrrec amb els vots d'ERC i Junts, i ha certificat el tancament de l'etapa de Laura Borràs com a segona autoritat del país. Ja des del seu lloc com a presidenta de la cambra, Erra ha denunciat les "interferències antidemocràtiques" que ha patit el Parlament i ha constatat que Catalunya viu un "conflicte polític", que s'ha de resoldre per la via política i la defensa de les institucions democràtiques. En aquest sentit, ha demanat "deixar enrere la judicialització" i que tothom pugui defensar les seves idees sense la pressió de la repressió, i s'ha compromès a defensar la sobirania del Parlament.

Erra ha agraït la confiança i ha tingut paraules de record per Carles Puigdemont, que ha seguit el ple des de Bèlgica, Carme Forcadell, que l'ha seguit des de la tribuna de convidats, i la mateixa Borràs, també present a la cambra. De fet, la flamant presidenta ha arrencat la seva primera intervenció, ja amb la medalla de presidenta al coll, amb unes paraules per a la presidenta sortint. Erra ha assegurat que el seu mandat neix d'una "anomalia democràtica" que cal revertir. Així, ha promès que si la justícia restitueix els drets de Borràs -la sentència del TSJC encara no és ferma i hi ha marge de recurs al Tribunal Suprem i, més endavant, a Europa- serà ella qui ocuparà el càrrec.

Falta temps encara per saber què passarà amb la carpeta judicial de Borràs, que s'enfronta a una pena de quatre anys i mig de presó i tretze d'inhabilitació per les irregularitats a la Institució de les Lletres Catalanes. Mentrestant, Erra ha demanat als grups parlamentaris que reformin el reglament del Parlament, especialment pel que fa a l'article que va servir per suspendre Borràs com a presidenta, al juliol, arran de l'obertura del judici oral. Es tracta, ha dit, d'un article que contravé els dictàmens de l'ONU i vulnera drets fonamentals.

 

Defensa de la llengua catalana

Erra ha defensat el parlamentarisme i ha erigit el Parlament en el lloc per "buscar acords i assolir l'entesa". De fet, ha defensat el diàleg com a "valor suprem" de l'acció política. En aquest sentit, ha demanat "normalitzar" la situació del país, i posar fi a situacions "injustes" com la que pateixen els exiliats. "No és just que hi hagi dirigents polítics que no poden tornar a casa per evitar que se'ls vulnerin els seus drets polítics, o que Lluís Puig exerceixi el seu mandat democràtic amb l'amenaça de no saber si el seu vot serà comptat o no", ha afirmat. Així, s'ha compromès a defensar la sobirania del Parlament "per damunt de tot". "Defensaré el dret de debatre, parlar i votar sobre tot allò que acordin els grups, i també defensaré els drets dels diputats i el Parlament de qualsevol ingerència externa", ha dit.

Durant el seu mandat, Erra ha dit que exercirà la presidència "plena i amb totes les atribucions" i ha fet especial referència a la defensa de la llengua catalana. En un context en què ja fa anys que a la cambra s'utilitza el castellà per part de diferents grups, Erra ha advertit que la llengua només aconseguirà una situació de normalitat si els catalans la parlen, l'escriuen i l'utilitzen per debatre. Per això, ha demanat als diputats que siguin "exemple" en la normalització de l'ús de la llengua. La nova presidenta del Parlament ha demanat fer política i no pas "partidisme". S'ha compromès, també, a mantenir la línia que va obrir Borràs en la defensa dels drets dels diputats, la modernització de la institució i el combat contra actituds "antidemocràtiques".
 

Discurs Investidura Presidenta Anna Erra by naciodigital on Scribd