ERC farà Erra presidenta del Parlament i facilitarà que Trias sigui alcalde de Barcelona

Oriol Junqueras no concreta el sentit del vot a l'ajuntament de la ciutat comtal i lamenta els pactes sociovergents a diversos municipis

Anna Erra i Xavier Trias
Anna Erra i Xavier Trias | Nació
08 de juny del 2023
Actualitzat el 09 de juny a les 12:33h
L'alcaldessa en funcions de Vic, Anna Erra, substituirà Laura Borràs com a presidenta del Parlament i Xavier Trias serà el nou alcalde de Barcelona amb el suport directe o indirecte d'ERC. Així ho ha confirmat aquest dijous el president del partit republicà, Oriol Junqueras, en una entrevista al Més324, en què no ha concretat, però, el sentit del vot a l'ajuntament barceloní, on les negociacions encara estan en marxa.

En concret, Junqueras ha expressat que la seva formació continua "prioritzant" acords amb les forces independentistes. "Com ho demostrem amb el fet que intentem arribar a un acord perquè el senyor Xavier Trias sigui alcalde de Barcelona. I també vam dir que garantiríem que la presidència del Parlament de Catalunya fos per algú de Junts. Per tant, nosaltres complim els nostres compromisos", ha remarcat. A més, preguntat concretament sobre si l'exalcalde convergent tindrà el suport de la llista d'Ernest Maragall, el president d'ERC ha remarcat: "Treballem per fer-ho, sí". Tot seguit, ha recordat que en diverses ocasions ha descartat donar suport a la proposta del PSC, que segueix interpel·lant-los. "No tenim cap pulsió ni cap interès per fer alcalde de Barcelona el senyor Collboni. La voluntat és arribar a un acord amb el senyor Trias", ha comentat. D'aquesta manera, tancant la porta als socialistes a la capital catalana, Oriol Junqueras ha insistit a dibuixar un mapa polític que aplana el camí perquè Junts lideri el nou executiu de Barcelona.

Alhora, també ha lamentat els pactes entre Junts i el PSC a múltiples municipis catalans després dels comicis del 28-M per desbancar les llistes més votades d'ERC. L'exemple més clar d'aquests pactes municipals sociovergents és el de Roses, al qual s'hi sumen altres com Lloret de Mar, Cunit, Calella, Llagostera, Dosrius i, l'últim que ha transcendit, Lliçà de Vall, tal com ha avançat El 9 Nou

On el PSC està jugant un paper central i que posa en escac la idea de "front democràtic" entre ERC i Junts és a les diputacions. Els socialistes negocien a dues bandes per revalidar la Diputació de Barcelona, amb un previsible acord sociovergent a la Diputació de Tarragona, a l'espera del vistiplau de la direcció general de Junts; i amb els ulls oberts a la de Lleida davant una possible represàlia dels republicans que, arran del possible pacte a Tarragona, podrien decidir tornar la jugada a Junts a les terres de Ponent amb una aliança amb el PSC.

Tanmateix, Junqueras ha reivindicat elfront democràtic proposat per Pere Aragonès, que "té sentit tant si guanyen PP i Vox com si es manté el govern de coalició d'esquerres" en les eleccions espanyoles del 23-J, alhora que l'ha descrit com un "acord programàtic", en què els partits independentistes sumarien forces per defensar diversos eixos. "Si per aconseguir la independència, ERC hagués d'obtenir menys vots, ho acceptaríem", ha assegurat, tot dient que la feina del partit és fer hegemònica la voluntat independentista a Catalunya i reiterant la proclama republicana que cal "eixamplar la base".