Les esquerres avancen l'acord per governar ​Ripoll i esperen els vots de Junts

Continuen les converses per aconseguir un govern estable que eviti que l'extrema dreta d'Aliança Catalana, guanyadora el 28-M, assumeixi l'alcaldia

Enric Pérez (PSC), Manoli Vega (Junts), Dani Vilaseca (CUP) i Chantal Pérez (ERC), en una imatge recent
Enric Pérez (PSC), Manoli Vega (Junts), Dani Vilaseca (CUP) i Chantal Pérez (ERC), en una imatge recent | Cedida a l'ACN
09 de juny del 2023
Actualitzat a les 16:49h
Ripoll s'encamina cap a un nou govern format per ERC, PSC i la CUP. Un tripartit d'esquerres que, després de la diabòlica aritmètica sorgida de les eleccions, necessita el suport extern de Junts per ser investit. La fórmula, que ara mateix és l'única sobre la taula per evitar un govern de l'extrema dreta, que va guanyar les eleccions i que en tindria prou amb els seus vots per obtenir l'alcaldia si no hi ha majoria absoluta alternativa, no es podrà acabar de concretar fins a inicis o mitjans de la setmana vinent. En aquest sentit, dilluns se celebrarà una nova reunió clau entre els quatre partits per acabar de tancar-ne els detalls.
 

La fórmula més estable

La victòria d'Aliança Catalana el 28-M va provocar un gran impacte a Ripoll i arreu del país. Els dies posteriors, amb els partits analitzant què havia passat, va guanyar pes en alguns àmbits la possibilitat de deixar governar l'extrema dreta liderada per Sílvia Orriols. De fet, la candidata de Junts, Manoli Vega, va renunciar explícitament a intentar liderar una alternativa.

A poc a poc, en els partits s'ha anat imposant la tesi que calia buscar una fórmula de govern que assegurés l'estabilitat a Ripoll i barrés el pas a la llista xenòfoba. I és que malgrat guanyar les eleccions amb sis regidors, Aliança Catalana no ha fet cap gest d'intentar una negociació que —més enllà de la investidura— els permetés garantir la governabilitat. De fet, un govern amb sis regidors de 17 hauria estat permanentment exposat a la possibilitat d'una moció de censura.

En els darrers dies s'han multiplicat els contactes i les reunions. Assemblees individuals dels partits —en el cas de l'Alternativa per Ripoll-CUP va ser oberta—, trobades bilaterals, entre tres partits i, finalment, aquest dijous amb les quatre formacions implicades en l'acord.

Curiosament, no ha estat fins que els contactes han començat a fructificar que Aliança Catalana no s'ha posicionat públicament per reclamar poder governar en solitari i titllar l'alternativa de "pacte anticatalà" dels "partits perdedors".

 

Junts no donarà cap xec en blanc

Les diverses fonts consultades per Nació coincideixen que els tres partits d'esquerra han avançat molt els darrers dies a l'hora de concretar els eixos programàtics de l'acció de govern. En canvi, han deixat per aquest cap de setmana quina fórmula es faria servir per a l'alcaldia i la resta d'àrees del consistori.

Després de la reunió d'aquest dijous, tots els partits es van emplaçar dilluns. Serà aleshores quan —si hi ha entesa progressista— les tres formacions explicaran a Junts tant l'acord programàtic com la fórmula de govern. Una proposta que, posteriorment, l'assemblea dels postconvergents hauria de ratificar o rebutjar.

En aquest sentit, Manoli Vega ha confirmat a aquest diari que estan pendents de rebre la proposta. "El nostre suport no serà a qualsevol preu i dependrà del programa", ha advertit. De fet, les negociacions pretenen assegurar l'estabilitat per al conjunt del mandat i no només per superar la investidura del dissabte 17 de juny.