Com evitar rebre la propaganda electoral de les eleccions del 23-J

Perquè no arribi publicitat vinculada amb els comicis cal omplir un formulari de tal manera que l'INE no faciliti les dades de direcció postal als partits polítics

Paperetes de les candidatures a les eleccions espanyoles del 2019 en un col·legi electoral de Manlleu
Paperetes de les candidatures a les eleccions espanyoles del 2019 en un col·legi electoral de Manlleu | Adrià Costa
Lluís Girona
08 de juny del 2023
Actualitzat a les 16:49h

Les eleccions espanyoles ja estan convocades i això implica engegar tota la maquinària electoral. Precisament una d'aquestes conseqüències és l'enviament de propagandaelectoral. A banda de la papereta del cens que informa en quin col·legi i urna cal anar a votar el 23-J, també arribarà la publicitat de cadascun dels partits demanant el vot i, en alguns casos, incloent-hi la seva papereta i un sobre per anar a votar. Però per a qui li molesti, des del 2019 està permès donar-se de baixa.
 

Com donar-se de baixa de l'enviament de propaganda electoral pel 23-J

Abans de tot cal tenir en compte que la data límit per donar-se de baixa de l'enviament de propaganda electoral és el 12 de juny. Més enllà d'aquesta data, qualsevol petició no serà considerada. A aquesta decisió s'hi van acollir el passat 28-M gairebé 900.000 ciutadans a tot l'Estat.

Per poder donar-se de baixa en aquest termini, caldrà omplir un formulari des del lloc web de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que també s'haurà de torna a enviar en cas que es vulgui tornar a rebre publicitat. Per fer-ho, en ambdós casos s'ha d'utilitzar algun dels sistemes d'identificació habituals en els tràmits amb l'administració, com són el certificat electrònic o el Cl@ve.

Amb això, l'INE no facilitarà les dades de direcció postal dels electors que es posen a disposició dels partits perquè facin l'enviament de propaganda electoral. El tràmit té validesa permanent i no cal repetir en cadascun dels comicis, i si es rep algun sobre de partits polítics només serà perquè l'han introduït directament a la bústia.