Les bases d'ERC exigeixen reactivar el procés: «Som el Govern més autonomista de la història»

En una assemblea oberta amb més de 900 participants, Junqueras i Rovira tornen a atribuir els mals resultats de les municipals a l'abstenció i es comprometen a repensar l'estratègia independentista davant les peticions de la militància

Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu.
Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu. | Marc Puig / ERC
06 de juny del 2023
Actualitzat a les 23:34h
La sacsejada que ha provocat dins ERC el mal resultat de les eleccions municipals del 28-M ha obert un debat intern que feia anys que no es produïa a les files dels republicans. Els resultats del partit, passant de primera a tercera força a Catalunya i perdent 300.000 vots, han despertat veus crítiques entre les bases que reclamen a Oriol Junqueras i Marta Rovira repensar l'estratègia, deixar de banda qualsevol pacte amb el PSC, i revifar el relat independentista, ressituant-lo al centre de l'aposta política. Així s'ha desprès en l'assemblea oberta que els republicans han fet amb la militància, amb la participació d'unes 900 persones i la intervenció de més de 40, en una sessió que s'ha allargat més de quatre hores. Segons han assegurat a Nació fonts presents a la trobada, la independència ha estat la petició més intensiva, amb retrets inclosos contra l'actual Generalitat, però també amb crítiques propositives reclamant avançar en aquesta estratègia. "Tenim la presidència i som el govern més autonomista de la història", ha dit un militant del Maresme. 

Mentre les bases reclamen autocrítica, la direcció, però, es manté ferma i fins i tot tira pilotes fora en la responsabilitat dels resultats de les municipals. Tant Junqueras com Rovira, en l'assemblea, han apuntat que la patacada és fruit de l'abstenció, que perjudica de ple al partit. Ara bé, han acceptat les esmenes de les bases i s'han compromès a parlar més d'independència. "L'hem de reivindicar sempre amb tota la fortalesa", ha dit Junqueras. Així mateix, ha coincidit que caldrà millorar la "capacitat comunicativa" del partit. De fet, aquesta última qüestió, la mancança d'una bona comunicació, ha estat un dels elements que Junqueras ha situat com a desgast en la gestió del Govern: "Hi ha aspectes de l'acció de govern que ens han passat factura, perquè algunes no estan ben fetes o perquè no les hem explicat prou bé", ha reconegut. 

Aquestes queixes que s'han produït sobretot per haver pactat amb el PSC i el PSOE en els últims anys ja estaven previstes per la cúpula d'ERC. De fet, la mateixa nit electoral en què es va produir la davallada, els republicans ja van entendre el missatge, malgrat no dir-ho obertament. La direcció es va tancar tot el dilluns per analitzar la patacada, i el dimarts el president de la Generalitat, Pere Aragonès, anunciava la voluntat d'iniciar un "front democràtic" sobiranista per fer front a la dreta i l'extrema dreta. Pocs dies després, Rovira i el secretari general de Junts, Jordi Turull, es reunien a Ginebra. En l'assemblea, la secretària general d'ERC ha assegurat haver entès la necessitat de revisar l'estratègia, però ha recordat que tot just els republicans surten d'una revisió, amb el congrés nacional del gener que va actualitzar els documents estratègics. Ara bé, ha promès que la direcció la repensarà. Un militant, fins i tot, ha demanat fer un congrés nacional passades les eleccions espanyoles, però la proposta ha quedat en l'aire.

Més enllà de reclamar més discurs independentista, també han aflorat algunes veus que han qüestionat amb contundència la proposta d'ERC per repetir Gabriel Rufián com a cap de llista a les eleccions del 23-J. Aquests militants han apuntat que després d'un resultat modest a Santa Coloma de Gramenet -en què els republicans només han augmentat un regidor i no han aconseguit arrabassar la majoria absoluta a la socialista Núria Parlon- la gent no entendria que es torni a apostar pel cap de files d'ERC al Congrés. I és que aquests militants consideren que és impossible allunyar-se al màxim del PSC si repeteix Rufián a Madrid, que el veuen artífex de les negociacions amb la Moncloa en tots els últims anys, facilitant la investidura de Pedro Sánchez o l'aprovació dels seus pressupostos. 

Però l'esmena a l'aposta de Rufián no ha estat l'única crítica contra les decisions del partit. Uns quants militants han apuntat que les polítiques de la conselleria d'Educació, comandada per Josep González-Cambray, han desgastat els resultats en l'àmbit municipal. "No s'han contrarestat les crítiques a Cambray", ha apuntat una de les militants, que ha subratllat el protagonisme que han tingut els sindicats de docents. Altres crítics han apujat el to cap a la cúpula, i en concret cap a Junqueras i Rovira. En concret, un militant ha assegurat que el votant d'ERC "s'ha quedat a casa" perquè està "cansat" d'aquests lideratges. "Plegueu, marxeu", ha exclamat, i fins i tot ha carregat contra l'exili de Rovira per l'1-O: "A Suïssa ja no s'hi fa res. Si no vols venir deixa el partit". La secretària general d'ERC ha recordat, davant la crítica, que està acusada pels preparatius de l'1-O i ha reivindicat la feina internacional a Suïssa. 

Tancament de files amb la cúpula

El to predominant en tota l'assemblea ha estat la demanda de més autocrítica i la necessitat d'explicar-se millor. Però també hi ha hagut tancament de files de diverses veus amb l'estratègia de la cúpula i s'ha qüestionat la necessitat de canviar l'estratègia que apuntaven diverses veus. "No s'ha de canviar, som els únics que proposem alguna cosa", ha comentat una militant. Un altre ha apuntat que la solució no implica parlar més d'independència ni capgirar l'estratègia a Madrid. "No és moment de tirar enrere l'estratègia del diàleg. No crec que ens acostem més a la independència si en parlem més", ha apuntat una altra veu. "Des del fons del meu cor ens hem deixat la pell a Madrid. Som independentistes i ens fem càrrec del mentrestant", ha dit una de les representants d'ERC al Congrés. Fer "pinya" i treballar "junts" ha estat el reclam d'altres militants. Rovira ha promès continuar en la lluita per la república catalana: "No faré res més en tota la vida". Junqueras, per la seva banda, ha enviat un missatge d'esperança malgrat el retrocés: "Aquests són els segons millors resultats de la nostra història".