«El que em fa trans no només són els meus genitals o el meu cos, sinó la meva història»

L'activista i influenciador Bruno León desmunta mites i prejudicis sobre les identitats dissidents al primer episodi del nou pòdcast de Nació, «l'Elefant»

L'equip de «l'Elefant» a la Facultat d'Empresa i Comunicació de la UVic-UCC
L'equip de «l'Elefant» a la Facultat d'Empresa i Comunicació de la UVic-UCC
07 de juny del 2023
Actualitzat el 09 de juny a les 12:21h
La primera vegada que vaig parlar amb l'activista trans Bruno León ens vam tirar una hora al telèfon. Les seves paraules abocaven magnetisme i el meu cap es va posar a mil per hora. Era el primer convidat del nou pòdcast que arrencàvem a Nació, "l'Elefant", i que té l'ambiciosa pretensió de desmuntar marcs mentals



El lingüista George Lakoff ho tenia molt clar quan defensava que el llenguatge no és innocent i que només pronunciant una mera paraula, ja estem abocant pensaments molt arrelats al nostre inconscient. Pensaments que conformen marcs mentals i, en conseqüència, la nostra visió del món.  

En Bruno era, sens dubte, la persona indicada per ajudar-nos a desmuntar els nostres marcs en el primer capítol sobre identitats dissidents, coproduït per la UVic-UCC. I us ben asseguro que ho va aconseguir...

"Ser trans no et treu la transfòbia", deixa anar en una conversa íntima en què parlem de binarisme, sexualitat i de la lluita per trobar una coherència en la identitat. "L'etiqueta trans encara està carregada de prejudicis, mites i d'esquemes mentals que a vegades fan por".

I és per això que en Bruno va decidir explicar la seva vida a les xarxes socials. Perquè trobava que totes les històries trans que transcendien eren autèntics drames. "Semblaven autèntiques històries de terror".

"A mi això em va fer sentir molta por. Vaig arribar a interioritzar que sent trans la meva vida s'enfonsaria. Significaria solitud, marginació, rebuig... Però, llavors, ho vaig parlar a casa i tot va ser fàcil. A la feina va ser fàcil, amb els amics va ser fàcil, mirar-me al mirall va ser fàcil", explica obrint-se en canal. 

Les paraules d'en Bruno sacsegen, i molt. "Jo soc un home amb vulva, que li agrada la seva vulva, però no em costa admetre que em vaig operar el pit per l'esquema que tenia llavors del que era ser home o dona".

Quant de mal han fet sentències com "ha nascut en un cos equivocat", que tant han calat. "Si ho penses, és heavy", diu. "Què vol dir que tinc un cos equivocat, jo tinc el cos que tinc, el meu cos". 

La conversa al primer capítol de "l'Elefant" pren un aire de complicitat màgica quan s'incorpora enZoe Garcia, el primer i gran referent d'en Bruno en qüestions d'identitat. Amb ell parlem sobre rols i estereotips, com d'integrats estan ja des de la infància, i també reflexionem sobre el futur dels gèneres. Han de transformar-se o desaparèixer? I ho fem amb pinzellades del sociòleg expert amb gènere de la UVic, Gerard Coll Planas. 

Si vols posar a prova els teus marcs mentals i la teva percepció de la identitat i els gèneres, no et perdis aquesta magnètica conversa al primer capítol de "l'Elefant". Pots escoltar i mirar l'episodi a Spotify, YouTube i Ivoox!
Arxivat a