Assemblea per a la reconnexió

ERC ha de refer immediatament amb humilitat les confiances amb la seva base electoral transmetent empatia, emocionalitat i determinació. Avui també són notícia la suma Junts-ERC, el relleu de Borràs, els oients de Hillary Clinton, la desunió Sumar-Podem, el timbaler del Bruc i Víctor Mora

06 de juny del 2023
Actualitzat a les 16:52h
1200_1686028590Base_el_despertador
1200_1686028590Base_el_despertador

Rep El Despertador cada matí al teu correu

Pedro Sánchez ha accelerat els tempsI ha fet que els deures s'acumulin a les direccions dels partits, singularment dels independentistes. Al tràfec dels pactes (als seus secrets, anècdotes i mètodes els dediquem el tercer episodi de l'Snooker, el nostre pòdcast) se'ls han afegit els preparatius de la campanya del 23 de juliol i també la necessària reflexió al voltant del càstig rebut el 28-M. ERC ha convocat aquest dimarts una assemblea de militants i la direcció haurà d'explicar la lectura i les conclusions que extreu d'un resultat inequívocament dolent.

Els republicans han perdut 300.000 vots malgrat que continuen ocupant una posició central gràcies a conservar una forta presència en termes històrics a l'Àrea Metropolitana, a tenir la clau a Barcelona o a Girona, i a ser el partit amb més regidors gràcies a la seva capil·laritat. Han passat, per contra, a ser oposició als grans ajuntaments que governaven. Només estan en disposició de salvar Manresa.

El resultat de fa quatre anys va ser extraordinari i només els va deixar el regust amarg d'un pacte antinatural que els va furtar l'alcaldia de Barcelona i que ara no es tornarà a produir. Els republicans, amb una apel·lació més transversal que Junts, van rebre un gran cabal de confiança fruit també de la inèrcia mobilitzadora del procés. Aquelles eleccions van coincidir amb les europees on competien Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, arribaven en ple judici del Suprem, el PSC no s'havia recuperat de les ferides del procés, i Ciutadans no havia entrat en la fase de liquidació completada ara amb un testament que reparteix de forma gairebé simètrica el patrimoni electoral entre els socialistes i Vox.

L'estratègia dels republicans no ha donat els fruits esperats i n'amenaça la posició central al Congrés dels Diputats —el 2019 va guanyar amb autoritat les dues cites electorals que van acabar fent president Sánchez— i, el que és més preocupant per a ells, compromet la consolidació de Pere Aragonès i el seu Govern. Ara, la gestió no dona els rèdits electorals d'abans i els pocs guanys obtinguts a Madrid (amb els indults com a principal èxit després de generar grans expectatives) no compensen el desgast de sostenir el govern espanyol en plena guerra civil independentista.

Enterrar la confrontació i optar pel diàleg amb un Estat que ha desactivat menys de l'esperat el seu aparell repressor i l'afany d'ocupar espais més moderats no ha atret en massa votants de l'espai socialista o de l'antiga Convergència. En canvi, ha desencantat els més independentistes després del marge de confiança inicial a la nova estratègia, ben diferent de la seguida fins al 2017. Els electors anhelats ja van ingressar en el cicle que van obrir les espanyoles d'abril del 2019 i que van tancar les catalanes de febrer de 2021, però no han anat a més, en contra del càlcul de Junqueras i Aragonès.

Esquerra s'ha convertit en una maquinària organitzativa fiable, però és poc hàbil en la tàctica, al·lèrgica a jugar la carta de l'emocionalitat, i viu amb temor a la polifonia interna. Ja se sap que gat escaldat —i ERC ho és encara— de l'aigua fuig. Però que la veu dissonant de Joan Tardà sigui l'única amb predicament real no implica que no hi hagi debat intern sobre la necessària revisió estratègica o que els crítics no puguin ser més si a les espanyoles reben un nou càstig i es veuen superats per Junts. Els bons resultats són balsàmics i els mals resultats obren caixes de trons. La política també sap ser previsible.

El debat a ERC està condicionat per diverses contradiccions que desaconsellen les lectures unívoques o simples de les xarxes i els bruixots. La primera és que el 28-M és, a Catalunya, sinònim de certa recomposició d'espais gràcies a una dissolució del clima d'excepció que ha beneficiat el PSC. ERC és qui més hi ha contribuït i també qui més penyora paga. Les municipals han estat, més encara després que el 52% independentista es desactivés al Parlament per la incapacitat de les tres forces dipositàries, les primeres eleccions postprocés. Això fa que es recuperi la lògica tradicional a Lleida o a Tarragona. Ho fa amb els republicans per davant de Junts, però també en un context d'enorme frustració per no haver aprofitat l'ocasió brindada el 2019 i per l'esllanguiment del procés.

La segona és que Esquerra ha perdut vot independentista, però aquest no va ni a la CUP —que ha rebut també un càstig que maquilla Girona, on fa anys que es va dissoldre en una plataforma que en supera el perímetre tradicional— ni a Junts. De fet, el partit de Carles Puigdemont, Jordi Turull i Laura Borràs millora els números a Barcelona —un trofeu major— i a ajuntaments grans com ara IgualadaMartorellTortosaFigueres Banyoles gràcies a ofertes que combinen personalisme i les coordinades de la vella CiU i que han arraconat la confrontació retòrica i unilateralista de Junts dels darrers anys. Pel 23-J, tornarà a brandar aquesta estratègia, i per això han desestimat l'aposta per "fer política" de Jaume Giró, ara de difícil reubicació, i ha mantingut Míriam Nogueras. 

I l'última contradicció és que ERC necessita fer compatible una pujada de to independentista i refer la unitat amb la resta d'actors amb una aposta per evitar mals majors en forma de govern PP-Vox (o fins i tot de Feijóo en minoria) a Madrid. En el camp de batalla independentista no hi guanyaria ningú i, si Sánchez continua, Esquerra ha d'exigir molt més, però també que les contradiccions siguin assumides col·lectivament i passin de ser arma llancívola a un rudiment per atreure dubtosos. Trobar fórmules màgiques i ràpides per refer la unitat després del que ha plogut és impossible i hi ha el risc d'entregar-se a l'electoralisme. Treballar el què és ara més important que el com i va més enllà del 23-J i dels pactes postelectorals que, tot i la cimera de Ginebra, no han començat precisament bé: ho demostren els acords sociovergents a Roses i el que s'ultima a la Diputació de Tarragona. Veurem què passa a Barcelona, Sant Cugat o a les diputacions de Lleida i Girona.

Està tot inventat, però la direcció d'ERC i els seus militants necessiten posar en les pròximes setmanes tot el seu capital polític en refer amb humilitat les confiances amb la seva base electoral transmetent empatia, emocionalitat i determinació i no només racionalitat i gestió. No és fàcil i pot requerir decisions incòmodes o sacrificis personals, però el govern de l'adversitat i la complexitat és exigible a un partit gran. I l'Esquerra de Junqueras, Aragonès i Rovira ho vol ser.
 

Avui no et perdis

» Dades: Una llista unitària entre ERC i Junts sumaria més? Això diuen les dades; per Roger Tugas Vilardell.

» 
Entrevista a Natàlia Mas: «Nosaltres no governem amb el PSC ni volem fer‑ho»; per Carme Rocamora i Oriol March.

»
 Pòdcast: «L'art de negociar», amb Joan Puigcercós de convidat; per Ferran Casas, Oriol March i Carme Rocamora.

»
 Fil directe: «Saber trobar el to davant del 23-J»; per Pep Martí.

»
 Dades: Així queda la pugna pel lideratge independentista a cada municipi: ERC cau sobretot als barris rics; per Roger Tugas Vilardell.

»
 Opinió: «Quedar‑se a casa i despertar‑se tard»; per Josep Vallverdú.

»
 La tria del relleu de Borràs posa a prova els equilibris a Junts abans del 23-J; per Oriol March.

» Meteorit Puigdemont? Així impactarà la justícia europea en el 23-J; per Bernat Surroca.

» La «serenor» d'Ada Colau; per Joan Serra Carné.

»
 La CUP, davant del mirall del 28-M: quin rumb ha de seguir?; per Bernat Surroca.

»
Sánchez passa a l'atac per erosionar les opcions de Feijóo el 23-J; per Pep Martí.

» Opinió: «Sumar ha de sumar»; per Montserrat Tura.

» Ayuso, un contrapoder a l'espera; per Pep Martí.

»Les emissions tornen a créixer: Catalunya s'allunya de complir l'Acord de París; per Arnau Urgell Vidal.

» Opinió: ««Putos vells» com tu»; per Jordi Bianciotto.

» Altres Barcelones: El rellotge‑sifó de l'avinguda Roma 105; per Dani Cortijo.

» El grafiti del brivall: La maleta del grum de Bel-Air; per Francesc Viadel.
 

 El passadís

Hillary Clinton va dictar una conferència pel 50è aniversari del Barcelona Centre for International Affairs (CIDOB) el passat divendres a Barcelona. L'exsecretària d'Estat i excandidata demòcrata a la presidència va reunir-se amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que també la va acompanyar en el seu recorregut pels carrers de Barcelona, i va ser escoltada per dirigents d'ERC i Junts bàsicament. A la conferència hi havia, a banda d'Aragonès, Victòria Alsina, Ernest Maragall, Carles Campuzano o Meritxell Serret. Va cridar l'atenció l'absència d'Ada Colau i del cap de llista del PSC per Barcelona, Jaume Collboni.  

Vist i llegit

Aquesta setmana s'hauria de tancar la coalició entre la plataforma Sumar, els partits que li donen suport i Podem. La tensió és per ara màxima i s'afirma que la seva líder, Yolanda Díaz, no voldria comptar amb les dues ministres del partit lila, Ione Belarra i Irene Montero. L'escriptor, filòsof i assagista Santiago Alba Ricoescrivia aquest dilluns un contundent article a Público sobre l'intent de confluència, marcat per les urgències del calendari, entre les diverses forces. Un article que, per cert, no va agradar gens a Pablo Iglesias, que és alguna cosa més que un referent a Podem. "Em fa por que la unitat mal feta acabi consistint a lligar cadàvers en una corda de presos malavinguts", escrivia. Donava per fet que si hi hagués un nou govern de coalició progressista, Podem n'hauria de quedar fora.

 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 1808, el mateix dia que a Baiona el germà de Napoleó, Josep Bonaparte, era coronat rei d'Espanya, es lliurava al Bruc (l'Anoia) un dels combats de la Guerra del Francès a Catalunya. Els francesos van ser derrotats i va ser la primera victòria popular contra els ocupants. En la batalla hauria estat clau, segons la llegenda, la intervenció d'un timbaler -Isidre Lluçà- que, fent ressonar el seu tambor per les muntanyes, hauria espantat els francesos. Aquí s'explica la història del timbaler del Bruc per a nens.

 L'aniversari

El 6 de juny de l'any 1931 naixia a Barcelona el dibuixant Víctor Mora, que va morir a la mateixa ciutat el 2016. Mora és sobretot conegut per haver donat vida al Capitán Trueno, un heroi dels còmics que representa un cavaller de la Corona d'Aragó i que va entretenir milers i milers de nens als 60 i als 70. Mora va crear el Jabato i molts altres personatges de la revista TBO, que va arribar a dirigir. Va estar a l'exili i va ser militant del PSUC. Mora va escriure també diversos llibres. El mític programa de TV3 Tres senyores i un senyor, que presentaven Gemma Nierga, Fina Brunet i Susanna Griso, li va fer aquesta entrevista.

 
Ferran Casas i Manresa
subdirector de Nació

Vols que t'arribi El Despertador de Nació cada matí al teu correu electrònic? 
Fes clic aquí per rebre'l