El PSC tanca la porta al tripartit proposat per Trias, amb ERC: «Mantindrem la nostra candidatura»

La socialista Laia Bonet acusa el partit d'Ernest Maragall de "trair" els seus votants "d'esquerres", i de preferir "el front independentista" a "un govern de progrés" amb els comuns

Laia Bonet i Ferran Pedret, en roda de premsa, aquest divendres
Laia Bonet i Ferran Pedret, en roda de premsa, aquest divendres | D.C.ACN / Blanca Blay
02 de juny del 2023
Actualitzat a les 15:04h
"El que té sentit és que nosaltres amb Esquerra i amb el PSC siguem capaços de fer un acord de govern fort i que això ens permeti governar amb força la ciutat de Barcelona". Amb una sola frase Xavier Trias, guanyador de les eleccions del 28 de maig, ha capgirat la previsió inicial de possibles pactes a la capital catalana i ha obert el ventall de possibilitats del futur govern a Barcelona. Hores després, la número tres dels socialistes, Laia Bonet, ha tancat la porta a aquesta operació. "Mantindrem la nostra candidatura en el ple de constitució per donar resposta a aquesta voluntat majoritària per a un govern progressista", ha exposat la representant del PSC, en referència a un executiu que sumaria, mínim, els comuns. Així, si els socialistes aposten per mantenir la seva candidatura, es rebutja votar Trias amb una coalició amb ERC.

De fet, la sintonia entre el partit socialista i els republicans no passa pel seu millor moment. S'ha encarregat de deixar-ho clar la mateixa Bonet, qui ha carregat durament contra Esquerra Republicana per haver plantejat un possible pacte independentista amb Xavier Trias. En aquest sentit, ha assegurat amb aquesta posició, el grup d'Ernest Maragall ha "enterrat definitivament" la possibilitat de fer un govern conjunt de PSC-BComú-ERC, que sumaria una majoria absoluta de 24 regidors. "Esquerra no ha fet una altra cosa que trair milers d'electors que pensaven que votant-los a ells votaven una formació d'esquerres", ha apuntat la portaveu socialista. Així, Bonet ha insistit que ERC ha optat pel "front independentista" per "maquillar el fracàs" de les eleccions, en comptes d'apostar per "un govern del progrés".

Ara bé, les paraules de Bonet tenen un doble fil. L'argument que utilitza per collar els republicans, acusant-los de deslleialtat per aparcar un govern alternatiu a Trias, s'aguanta sempre i quan Collboni lideri aquest possible pacte a tres. Mentrestant, aquest mateix divendres, a la Junta Electoral de Barcelona s'està fent el recompte definitiu dels vots de diumenge, que habitualment modifica lleugerament els resultats, els dies posteriors a les eleccions. Al PSC, segon, i BComú, tercer, els separen 141 vots. I en els comicis de 2019, en el recompte final, els de Colau van aconseguir un diferencial positiu de vots respecte als socialistes que ara els servirien per ser guanyar la segona plaça. Això, però, no té cap garantia que es repeteixi. I Laia Bonet ha volgut transmetre la sensació de seguretat en ple recompte. "No esperem que s'hi produeixi cap canvi", ha dit, mentre a la Ciutat de la Justícia els equips de les diverses formacions breguen per cada vot.

Ara bé, si hi hagués un tomb i els comuns passessin a ocupar la segona posició, el PSC hauria d'escollir: o es manté fidel a la seva promesa de votar-se a ells mateixos en el ple d'investidura o es manté fidel a la defensa d'un govern alternatiu a Trias, que en aquest cas passaria per votar la llista d'Ada Colau.

La complicació afegida a aquest possible pacte de PSC i comuns és que, si donen a Esquerra Republicana per descartada de l'equació, l'única alternativa és aconseguir els vots del PP per arribar a la majoria necessària de 21 regidors a la investidura. L'argument per seduir els populars és evitar un govern independentista. Ara bé, Daniel Sirera (PP) ha fet campanya reivindicant que en cap cas farà alcaldessa Colau. Conscients d'això, al PSC posicionen el lideratge de Collboni, en un possible acord, com el desllorigador d'un pacte. Totes aquestes opcions, però, es fan especialment complicades amb unes eleccions estatals a tocar, anunciades aquest mateix dilluns.


L'operació llampec del tripartit Trias

Les declaracions de Trias, que s'han donat a la cadena SER Catalunya, ha explicitat en veu alta una opció que fins ara havia quedat aparcada. L'opció a tres més reivindicada els últims dies era un pacte entre socialistes, comuns i republicans, que deixaria Trias sense alcaldia. Per contra, l'exalcalde convergent té sobre la taula una situació avantatjosa que li permet governar -almenys inicialment- en solitari. A més, també havien sonat acords amb ERC, per la vessant independentista, o amb el PSC, en clau de la històrica sociovergència. Tanmateix, ara el tripartit proposat pel líder de Junts barrejaria tots dos plantejaments i arraconaria els comuns a l'oposició, juntament amb PP i Vox. Tanmateix, Bonet ha sortit al pas d'aquesta possibilitat ràpidament i l'ha descartat a la pràctica.