Laura Borràs acusa la mesa del Parlament de retirar-li l'escó de manera «proactiva»

L'exdiputada assegura que continuarà presidint Junts i nega que el partit ja s'estigui plantejant un relleu a la presidència de la cambra

La presidenta de Junts, Laura Borràs, davant del Parlament després de la sentència del TSJC
La presidenta de Junts, Laura Borràs, davant del Parlament després de la sentència del TSJC | Lorena Sopena / EP
02 de juny del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 14:40h

Laura Borràs ja no és diputada ni presidenta del Parlament. La Junta Electoral Central (JEC) va retirar-li la credencial a principis de maig i dijous, després que el Tribunal Suprem rebutgés la petició de mesures cautelars, la mesa del Parlament va executar la decisió. Borràs ha retret a la mesa del Parlament i a ERC, el PSC i la CUP que hagin actuat de manera "proactiva" per retirar-li l'escó de diputada. "Era la crònica d'una mort anunciada", ha admès l'expresidenta, que ha lamentat que el reglament que van voler aplicar per suspendre-la el juliol de l'any passat també diu que no es pot retirar l'escó sense sentència ferma. 

Borràs ha dit que s'esperava que els partits acatessin la decisió del Suprem i la JEC i acatessin la retirada de l'escó. Ha lamentat, això sí, que ho fessin de mutu propi, sense la petició de la JEC i amb un acord de la mesa. "La retirada de l'escó es duu a terme d'una manera proactiva i voluntària", ha afirmat. Borràs ha dit que l'assumpció de "l'anormalitat democràtica" que es viu a l'Estat ha fet que la mesa li retiri l'escó. "És bastant greu; fer una cosa que vulnera els drets dels electors és molt més que un error", ha insistit. En aquest sentit, ha recordat que els dictàmens de l'ONU diuen que suspendre un diputat suposa una vulneració de drets de la persona i dels electors.

La mesa s'hauria d'haver arriscat a ser processada per desobediència? Borràs ha afirmat que la mesa havia d'"obeir el poble de Catalunya". Ha recordat en aquest sentit el cas de Juvillà o el vot de Lluís Puig. "El que és correcte és obeir l'expressió de les urnes, perquè el Parlament és la primera institució del país. Ara tenim un Parlament sotmès, que fins i tot aplica la repressió de manera proactiva", ha indicat. Sobre Juvillà, ha insistit que ella no va signar cap document en què ella demanés la retirada de l'escó. Sí que va signar, ha dit, les convocatòries en què convocava Juvillà com a diputat.
 

Lamenta que Juvillà no arribés fins al final

"Cada acció al Parlament té conseqüències i tot el que s'expressa des de la JEC cita una jurisprudència que s'ha generat prèviament", ha explicat, i ha assegurat que va defensar l'escó de Juvillà "fins on Juvillà va voler". "Si hagués vingut al ple, l'hauria defensat", ha afegit. Segons Borràs, en el cas de l'exdiputat de la CUP la JEC va fer diversos requeriments i, al tercer, Juvillà no es va presentar al ple. "No es va poder dur a terme la defensa completa del seu escó", ha insistit. Al final, els funcionaris van actuar. "Va ser un procés de lluita i al final, amb la pressió més forta, el Pau no es va presentar i es va produir la retirada de l'escó", ha indicat.

A la pràctica, tant ella com Juvillà han acabat sense escó, però Borràs ha refermat que en el seu cas és la mesa qui actua de manera proactiva per retirar-li la credencial, i ha recordat que la seva suspensió ja era efectiva des del juliol de l'any passat. "Jo ja no podia exercir els meus drets, no votava ni cobrava", ha dit. "El Parlament ha estat proactiu", ha afegit. Borràs diferencia, doncs, entre el seu cas -en què la mesa ha actuat de manera activa- i el seu, en què ha dit que qui li va retirar l'escó va ser la JEC. I tot plegat beu, segons ella, del precedent de Roger Torrent amb Quim Torra.
 

Nega que Junts ja li busqui relleu

A partir d'ara, ja fora del Parlament, Borràs ha dit que continua "compromesa" amb el projecte independentista i ha garantit que continuarà presidint Junts. Al Parlament, s'activaran els mecanismes per triar nova presidència. Anna Erra és una bona opció? "No parlaré de candidats", ha dit, i ha demanat no normalitzar la repressió. I Antoni Castellà? Quan corri la llista de Junts el líder de Demòcrates entrarà al Parlament. Borràs ha dit que seria un "magnífic president", però ha evitat donar res per fet i ha assegurat que no s'ha plantejat cap nom. "A cap instància del partit que presideixo s'està plantejant cap nom", ha afirmat. "Encara no hem abordat aquesta qüestió, no volem passar de pantalla", ha reblat, "per evitar col·laborar i normalitzar la situació".
 

A Barcelona, cal prioritzar pactes independentistes

Xavier Trias vol un govern fort i no descarta pactes amb ERC i el PSC. Com ho veu, això, Laura Borràs? La presidenta de Junts ha recordat que la ponència del partit demana prioritzar pactes amb els partits independentistes i que l'assemblea de la formació a Barcelona ha votat a favor de respectar-la. De tota manera, ha admès també que el "mosaic municipal" és complex i que hi ha "dinàmiques" que no responen a la lògica nacional. Pel que fa a Girona, Borràs s'ha decantat per facilitar un acord independentista que porti Lluc Salellas a l'alcaldia, però ha evitat donar res per fet.