Junts trasllada a Aragonès que el «front comú» no pot incloure els comuns

Laura Borràs detalla que, en la reunió amb el president de la Generalitat, no s'ha "descartat" la proposta de llista conjunta que defensa el seu partit i situa la cita del 23-J com una oportunitat per "recuperar confiances" amb ERC

Laura Borràs, aquest dimecres al Parlament.
Laura Borràs, aquest dimecres al Parlament. | ACN / Sílvia Jardí
31 de maig del 2023
Actualitzat a les 20:22h


Resposta oficial de Junts a la proposta d'ERC per refer la unitat sobiranista en el compte enrere cap a les eleccions espanyoles del 23 de juliol. Després de la reunió de la formació amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, al Parlament, Laura Borràs ha expressat que el "front comú" ha de ser "independentista i en clau catalana", sense la participació dels comuns. Aragonès planteja que aquestes aliances tinguin recorregut més enllà dels comicis a l'Estat i que serveixin per reforçar el Govern, falcar una majoria al Parlament i assegurar governs independentistes als ajuntaments. "Hem posat èmfasi en el fet que aquesta oportunitat sigui una manera de recuperar confiances ara i també en legislatura catalana", ha expressat la presidenta de Junts després del contacte amb el president, que també s'ha reunit aquest dimarts amb representants d'En Comú Podem, CUP i ERC.

Borràs ha fet evident les diferències que separen la proposta d'Aragonès del que defensa Junts. Mentre el president parla d'un "front democràtic" del sobiranisme -amb els comuns-, Borràs ha exposat que el seu partit ha iniciat contactes amb partits i entitats estrictament independentistes. També ha subratllat que, en el primer contacte amb el president després de les eleccions municipals, no s'ha "descartat" la llista conjunta que Junts planteja per al 23-J. Una diferència substancial amb el que ha exposat Oriol Junqueras aquest mateix dimecres. El líder d'ERC sí que s'ha oposat de forma taxativa a una candidatura unitària i ha preferit parlar d'acords programàtics.

La presidenta suspesa del Parlament -pendent de la decisió final sobre el seu escó- ha comentat que la reunió ha servit, això sí, per analitzar els resultats discrets de l'independentisme en els comicis municipals i les dades d'abstenció, i també per exposar quines "fórmules possibles" d'entesa hi ha entre les forces polítiques. "Hem analitzat propostes i ens hem emplaçat a continuar treballant per trobar manera de fer-ho viable", ha raonat sobre el plantejament d'un escenari de col·laboració. Borràs ha dit que en la conversa amb Aragonès no s'ha parlat ni del relleu a la presidència del Parlament ni de la possibilitat que Junts s'incorpori al Govern.

Al seu torn, el president de la Generalitat ha valorat positivament les reunions d'aquest dimecres amb els partits. Els ha traslladat la preocupació per l'auge de la dreta després de la cita electoral del 28-M i els ha emplaçat a continuar treballant per construir un "front democràtic" que contribueixi a enfortir el país davant l'amenaça d'un govern de PP i Vox a l'Estat. Així, fonts de la presidència sostenen que Aragonès ha demanat als grups parlamentaris "trobar fórmules concretes de col·laboració" amb mirada llarga i de fons, però també de cara a les eleccions espanyoles del 23-J.

La compareixença de la presidenta de Junts a la sala de premsa del Parlament s'ha produït hores després que ERC hagi fixat les condicions per bastir el "front democràtic" més enllà de les eleccions espanyoles. Junqueras ha reclamat un acord programàtic per aquests comicis després de descarta la via de la llista conjunta defensada per Junts. Per afermar una nova etapa d'unitat entre les forces sobiranistes, el president dels republicans també ha plantejat que els seus antics socis continuïn tenint la presidència del Parlament -un cop Borràs perdi l'escó- i que es prioritzin enteses independentistes als ajuntaments i les diputacions, a banda de reforçar el Govern.

Abans de les paraules del president d'ERC, Pere Aragonès havia oficialitzat al Parlament la voluntat de recuperar la unitat de l'independentisme. En la sessió de control a la cambra catalana, el president de la Generalitat havia fet evident el viratge en l'estratègia dels republicans, que passa per refer la coordinació entre forces sobiranistes davant la perspectiva d'un govern espanyol integrat pel PP i per Vox. Una aposta que Aragonès ja va verbalitzar dimarts en una intervenció a Palau per valorar els resultats dels comicis municipals.