​Emergència cinegètica: cacen uns 5.400 senglars a les Gavarres i Rocacorba en vuit mesos

Acció Climàtica celebra la reducció dràstica de les poblacions i haver complert un 80% de l'objectiu inicial

Un gos de caça amb les armilles subvencionades per Acció Climàtica
Un gos de caça amb les armilles subvencionades per Acció Climàtica | Marina López / ACN
Nació
31 de maig del 2023
Actualitzat a les 16:40h
Els massisos de les Gavarres i Rocacorba, a les comarques gironines, s'hi va declarar fa uns mesos l'emergència cinegètica per superpoblació de senglars. El Departament d'Acció Climàtica va quantificar la necessitar de caçar uns 6.700 senglars per tal de reduir-ne els danys a l'agricultura. Una vegada finalitzada la temporada, el balanç situa el compliment dels objectius al 80%, ja que s'han caçat més de 5.400 exemplars.

Anna Sanitjas, directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, ha afirmat que la campanya ha estat un èxit perquè ha permès reduir de manera dràstica la densitat de senglars i pràcticament han assolit els objectius fixats. A Rocacorba han caçat el 96% dels animals previstos i a les Gavarres el 74%. A partir d'ara, obren un període amb actuacions “més quirúrgiques” en punts on detectin danys.

El Departament d'Acció Climàtica i la territorial de Girona de la Federació Catalana de Caça remarquen que, en aquests dos massissos, era necessari impulsar mesures extraordinàries en el marc del pla de xoc perquè la densitat de senglar provocava danys greus a l'agricultura, accidents de trànsit i, també, tenia un “impacte negatiu en la biodiversitat”. “La declaració de l'emergència cinegètica s'ha sumat a mesures complementàries com són la protecció de conreus i zones urbanes”, ha explicat Sanitjas.

L'administració i els caçadors creuen que la declaració de l'emergència cinegètica ha funcionat bé: “Estem satisfets amb el sistema”. Aquesta eina consistia en fixar el nombre mínim de captures en 21 àrees privades de caça (APC) de les Gavarres i nou de Rocacorba.

En el període que anava des del setembre passat a aquest dimecres, les captures fixades al massís de les Gavarres eren de 4.492 i n'han fet 3.324 (el 74%) i a Rocacorba de 2.234 amb 2.137 assolides (el 96%). L'impacte de la sequera també s'ha notat ja que els senglars s'han desplaçat a altres zones buscant aigua i menjar: “Estaven en altres punts on ha estat impossible arribar”.
 

Segona fase d'actuacions quirúrgiques

A partir d'aquest dimecres, i amb la finalització de la mesura, es preveu desplegar una segona fase de la declaració d'emergència cinegètica que consistirà en fer actuacions més quirúrgiques des d'ara i fins a finals d'agost, abans que comenci la nova temporada de caça. 

L'objectiu és assolir el 100% dels objectius fixats el març passat: “Amb el suport dels Agents Rurals, drons i els peritatges d'Acció Climàtica identificarem zones de danys o d'augment de població”, assenyalen. Aleshores, els primers en actuar seran un grup de caçadors voluntaris articulats a través de la Federació i, si no és possible, el departament actuarà de manera subsidiària.

El vicepresident dels caçadors gironins exposa que, com a contraprestació, van demanar al departament que els facilités l'adquisició de les 240 armilles per als gossos de les colles de caça que han "fet els deures" i han sortit a fer batudes amb l'emergència cinegètica.