El PP es reuneix amb Trias després que Collboni hagi explorat el suport de Sirera

L'alcaldable socialista manté converses amb tots els partits menys Vox per buscar alguna fórmula que li permeti arribar a l'alcaldia davant la negativa d'ERC de donar suport a la seva candidatura; el candidat de Junts fa camí per evitar un pacte a tres que li barri el pas

Jaume Collboni, en un míting de campanya
Jaume Collboni, en un míting de campanya | Adrià Costa Rifà
Bernat Surroca / Pep Martí
31 de maig del 2023
Actualitzat a les 21:43h


Els ajuntaments es constitueixen el 17 de juny i els partits tot just han començat a mantenir converses per arribar a pactes. Per ara, no hi ha negociacions obertes i les reunions són incipients. Si no hi ha cap acord que ho impedeixi, Xavier Trias serà el proper alcalde de Barcelona, però Jaume Collboni s'està movent per impedir-ho. La prioritat és un pacte amb els comuns i ERC per fer un "govern progressista" que superi Junts.

A l'espera del recompte definitiu, els comuns ho veuen bé i pressionen els republicans, que han descartat fer alcalde Collboni i que difícilment es mouran d'aquesta posició quan falten poques setmanes per les eleccions espanyoles. El líder del PSC a Barcelona, que pilota les negociacions, també s'ha reunit amb el PP, el suport del qual podria servir, juntament amb el dels comuns, per fer-lo alcalde davant la negativa d'ERC.

No hi ha res ferm, tot és molt preliminar i és una opció pràcticament impossible. Ara bé, fonts del PP consultades per Nació asseguren que els socialistes "ho estan intentant". "Tot està obert", assenyala una veu important a la formació conservadora. Al PP li interessa també projectar la imatge que és clau en les negociacions. Des del PSC refreden qualsevol opció en aquest sentit i recorden que encara falten molts dies per a la constitució dels ajuntaments.

Segons fonts del PP, aquest dimecres a la tarda s'ha produït la primera trobada entre Xavier Trias i l'alcaldable de la formació popular després que ahir Daniel Sirera es reunís per primer cop amb el candidat del PSC, Jaume Collboni. En aquesta trobada, l'alcaldable socialista va demanar a Sirera el seu suport per aconseguir l'alcaldia. La conversa entre Trias i Sirera forma part de la voluntat dels postconvergents d'impedir una aliança a tres que barri el pas a l'alcaldia al seu candidat.

La realitat és que el PP té molt pocs incentius per investir Collboni, perquè competeix amb el PSOE a les eleccions espanyoles del 23 de juliol, i cedir la plaça de Barcelona als socialistes suposaria donar oxigen a Sánchez, dèbil després de la patacada electoral a Espanya. D'altra banda, el mateix Collboni va dir dimarts al Cercle d'Economia que mantenia la seva candidatura per fer un govern progressista, cosa que en principi allunyaria l'opció del PP, tot i reconèixer contactes amb tothom excepte Vox.
 

Tothom parla amb tothom

Sigui com sigui, les trobades han servit de primera presa de contacte. Collboni va reunir-se dimarts amb Ernest Maragall, peça fonamental per intentar una investidura que aparti Trias de l'alcaldia. Maragall es va reunir dilluns amb Trias i aquest matí amb Ada Colau, que ha descartat presentar-se a les eleccions espanyoles de la mà de Yolanda Díaz i ha centrat els seus esforços a aconseguir un govern progressista. "Hi hem de posar el màxim esforç", ha dit aquest migdia l'alcaldessa.

A tot plegat s'hi suma que el recompte encara no és definitiu, cosa que encara podria fer ballar algun regidor entre PSC i comuns. En l'escenari actual, el pacte d'esquerres és pràcticament inviable, com també ho seria l'opció de comptar amb el PP per arribar a l'alcaldia. Una opció que implicaria un alineament entre comuns i populars, malgrat que Daniel Sirera descarta qualsevol entesa amb el partit d'Ada Colau. Ho deia el mateix dilluns: "Amb els comuns no hi aniria ni a fer un cafè".