ERC fixa les condicions per bastir el «front democràtic» més enllà del 23-J

Junqueras reclama un acord programàtic de cara a les espanyoles, rebutja la llista unitària, planteja que Junts continuï tenint la presidència del Parlament i aposta per prioritzar acords independentistes als ajuntaments i a les diputacions

Oriol Junqueras, president d'ERC.
Oriol Junqueras, president d'ERC. | ERC
31 de maig del 2023
Actualitzat a les 14:54h

Ronda de contactes en marxa del president Pere Aragonès per conformar el "front democràtic" que planteja per afrontar les eleccions espanyoles del 23 de juliol. La primera trobada ha estat amb el seu partit, ERC, que després de la trobada ha comparegut representada pel seu líder, Oriol Junqueras. El dirigent republicà ha fixat una sèrie de condicions per estendre aquesta iniciativa d'Aragonès més enllà dels comicis estatals: reforçar el Govern, prioritzar acords independentistes als ajuntaments -també a Barcelona, on ha defensat que l'alcalde ha de ser algú que formi part d'un partit independentista- i a les diputacions, plantejar que Junts continuï tenint la presidència del Parlament i, en clau electoral, apostar per un acord programàtic conjunt del sobiranisme. De llista unitària, com vol Junts, ni parlar-ne.

"Hi ha qüestions programàtiques al Congrés en les quals ens hem de posar d'acord: defensa de la llengua, de l'escola, dels drets fonamentals, de les llibertats, de la fi de la repressió, de tots aquells que han estat represaliats i són a l'exili, del principi democràtic i de l'amnistia. És perfectament factible arribar a acords programàtics", ha apuntat Junqueras, que ha indicat que Catalunya "pot guanyar" el 23-J. "I ho pot fer perquè la victòria només depèn de la mobilització de la nostra ciutadania. És una batalla pel vot", ha remarcat el dirigent independentista. Qualsevol sufragi que vagi al PSC, ha dit, pot permetre la investidura d'Alberto Núñez Feijóo.

Junqueras, acompanyat de Marta Vilalta i de Josep Maria Jové, ha fet seva la reflexió d'Aragonès sobre la necessitat de "reforçar" les institucions catalanes en una "hora greu", marcada pels riscos d'una "Espanya reaccionària" representada pel PP i per Vox en cas que acabin guanyant els comicis del juliol. "Aquestes eleccions són una batalla entre Catalunya i una Espanya reaccionària", ha diagnosticat el president d'ERC, que s'ha mostrat "convençut" de la importància que dins l'independentisme hi hagi una "actitud respectuosa" que "aparqui els retrets". En aquest sentit, ha demanat "respecte" a Aragonès i a la Generalitat.

"Quan els presidents han fet una crida a defensar les institucions, ERC sempre hi ha estat", ha apuntat el dirigent republicà, que ha volgut "reivindicar" un debat "serè i respectuós". En aquest marc també hi ha situat la priorització dels acords independentistes i "entre forces democràtiques" als ajuntaments i als ens supramunicipals. "Fem una crida perquè tothom actuï de la mateixa manera", ha remarcat Junqueras, que ha aprofitat per ressaltar que estan a favor que la presidència del Parlament sigui assumida per un dirigent de Junts quan s'hagi de procedir a la substitució de Laura Borràs en el moment que sigui desposseïda del tot de l'escó.

El viratge d'ERC discursiu ha arribat després de la davallada de les eleccions municipals de diumenge, en les quals els republicans van perdre 300.000 vots. El resultat ha fet que s'hagi convocat una assemblea a la militància -avançada per Nació-, en la qual Junqueras ha donat per fet que, si s'hi tracta la proposta del "front democràtic" d'Aragonès, hi haurà un suport "unànime". En el congrés d'ERC celebrat a finals de gener a Lleida, el partit va aprovar "imbricar estratègies" amb l'esquerra espanyola per aconseguir arribar a la fita del referèndum.