La consellera Mas reclama «no amplificar els missatges apocalíptics» sobre l'economia

Assegura davant el Cercle que l'economia "va en la bona direcció" i posa en valor les inversions en noves tecnologies i sectors punters

La consellera Natàlia Mas al Cercle.
La consellera Natàlia Mas al Cercle. | Adrià Costa
31 de maig del 2023
Actualitzat a la 13:08h

La consellera Natàlia Mas ha intervingut aquest dimecres davant el Cercle d'Economia. Mas ha assegurat davant l'auditori empresarial que l'economia catalana "avança en la bona direcció". Ha reclamat deixar d'"amplificar discursos apocalíptics" i ha mostrat alguns elements per corroborar-ho: el lideratge en inversió estrangera productiva, amb 229 projectes d'inversió l'any passat, unes xifres d'ocupació que són les millors dels darrers quinze anys. Des de la sortida de la crisi financera, Catalunya ha entrat en una dinàmica de creixement, ha explicat la consellera, amb un 1,7% per sobre del PIB prepandèmia. 

Mas ha criticat els dèficits que l'economia catalana arrossega, com les mancances en la inversió de l'Estat en infraestructures. Des del 2015, la mitjana d'inversions de l'Estat a Madrid ha estat del 122%. A Catalunya, ha estat del 62%. Sobre el repartiment del dèficit autoritzat per la UE, ha criticat que el govern estatal s'ha reservat el control del sostre de dèficit, el que suposa un "ofec inacceptable".

Però ha afirmat que els problemes no han de servir per renunciar al lideratge i la gestió. "Ens hem d'acostumar a viure en un món de màxima incertesa", ha assenyalat la consellera d'Economia. Ha ressaltat que el país parteix d'un bon moment en talent, en oferta tecnològica, en base industrial, perquè Catalunya lideri els nous models productius. Una línia que confirma el Pacte Nacional per a la Indústria i que es veu amb l'oportunitat dels fons europeus. De la seva gestió, però, ha criticat la centralització imposada per l'executiu espanyol. "Cal fer el possible la "gestió àgil" dels Next Generation

Natàlia Mas ha advocat per apostar fort per projectes estratègics de futur i per "fer més bé el que ja es fa bé", com en el terreny de les exportacions. Ha esmentat tres exemples que mostren la voluntat de situar el país a l'avantguarda: invertir en una planta de preproducció de xips de materials avançats, entorn el sincrotró Alba; un projecte sobre teràpies avançades amb medicaments basats en cèl·lules entorn el banc de sang i teixits; i un projecte d'inversió al port de Barcelona sobre proteïna alternativa.