Aragonès oficialitza al Parlament la voluntat de recuperar la unitat de l'independentisme

Després de l'oferta de "front democràtic" per al 23-J, Junts reclama al president que l'estratègia sigui nítidament independentista, la CUP demana canviar el rumb de la legislatura i els comuns es desmarquen de qualsevol fórmula que inclogui els postconvergents

Pere Aragonès i Albert Batet, aquest dimecres al Parlament.
Pere Aragonès i Albert Batet, aquest dimecres al Parlament. | ACN
Joan Serra Carné / Oriol March
31 de maig del 2023
Actualitzat a la 13:34h

Després de les eleccions municipals i de l'anunci inesperat de nous comicis a l'Estat, Pere Aragonès ha virat l'estratègia i prioritza ara refer la unitat de l'independentisme davant la perspectiva d'un govern espanyol integrat pel PP i per Vox. Després d'anys de retrets, trencament del Govern inclòs, Aragonès ha oficialitzat aquest dimecres al Parlament l'aposta per recosir ferides i travar una nova estratègia, congelada pràcticament des del 2017. El discurs del president, que passa per un "front democràtic", topa amb els matisos exhibits per Junts -que vol que qualsevol iniciativa sigui nítidament independentista-, la CUP -que reclama un canvi de rumb en la legislatura catalana- i dels comuns, que ja han plantejat un rebuig a tota fórmula que passi per integrar els postconvergents. Sobiranisme al marge, Aragonès també ha estat crític amb Salvador Illa, perquè considera que el PSC no és "garantia" contra la dreta.

"Si la compareixença d'ahir és sincera, ja coneix la nostra predisposició. Fa mesos que li diem que cal un canvi de rumb", ha determinat Albert Batet, de Junts, que ha recordat que el front unitari a Madrid forrmava part de les condicions per continuar al Govern durant la tardor de l'any passat. El front, ha dit el líder de Junts al Parlament, ha de ser estrictament independentista i ha de passar per una actitud de xoc amb el govern espanyol. Les bases, segons Aragonès -que ha ironitzat sobre els retrets dels exsocis-, han de passar per "no mirar al passat". "L'amenaça és greu, i ens necessitarà el màxim de compactats. Queda molt clar a què ens enfrontem", ha remarcat el president, que ha posat de manifest la necessitat de "generositat" per entendre's.

Davant les diverses interpel·lacions de les formacions sobiranistes sobre l'abast del "front democràtic" plantejat després de les eleccions municipals, Aragonès ha reclamat una "actitud de suma" als partits per defensar les institucions catalanes després del 23-J. "Un dels missatges que crec que entendre de diumenge és que ens interpel·la a tenir una actitud en positiu", ha afegit per sintetitzar la necessitat de recuperar la unitat independentista. "En la mesura del que estigui a les meves mans, treballaré en aquest sentit", ha reblat Aragonès. La CUP, que ha retret al president actuar a "cop de papereta" electoral, ha establert un vincle entre els pactes d'ERC amb el PSC amb la davallada dels resultats a les municipals. "Pensa modificar el rumb de la legislatura?", li ha preguntat la diputada Eulàlia Reguant, després de lamentar que el dirigent republicà hagi actuat fins ara a partir de la "concertació" amb l'Estat i la patronal, com fa habitualment.

El canvi de rasant d'Aragonès en la proposta d'aliances ha tensat l'intercanvi dialèctic entre Illa el president al Parlament. El líder del PSC ha acusat l'exectuiu d'ERC d'actuar amb "desorientació": "Se'm fa difícil pensar en consens a Catalunya al marge del primer partit de Catalunya". Illa, que ha reclamat al Govern que executi els pressupostos aprovats amb els socialistes, ha raonat que el país "no necessita fronts" sinó un "bon" executiu i "idees clares". "Aquest Govern està ben orientat", ha respost el president de la Generalitat.

Aragonès s'ha mostrat "preocupat" per l'abstenció de diumenge passat i també pel triomf de la dreta i l'extrema dreta en bona part de l'Estat, que és precisament el motiu que l'ha portat a plantejar un "front democràtic". "Hi ha sequera, però el seu Govern fa aigües", ha determinat Lorena Roldán, diputada del PP, que ha ocupat el lloc d'Alejandro Fernández en la sessió de control al president. "Els catalans estan cansats de tant desgovern", ha remarcat Roldán. En la resposta, el dirigent d'ERC ha indicat que les decisions adoptades des de l'executiu només han anat enfocades a "revertir" les decisions del PP. "I el 23-J ens tindran de cara. És l'hora de defensar el país. Ens mobilitzaran, perquè vostès no passaran", ha ressaltat.

Ciutadans també ha volgut incidir en el plantejament del president sobre les eleccions espanyoles. Carlos Carrizosa ha acusat ERC de "polaritzar" i de tornar a la "política de blocs" del procés, una reflexió que ha trobat resposta d'Aragonès: "Els majors experts en dividir, polaritzar i política de blocs són vostès". La fórmula per anar a Madrid s'explorarà aquesta tarda a Palau amb trobades del president amb ERC, Junts, la CUP i els comuns, mentre que amb el PDECat s'hi citarà dijous. En una intervenció davant del Cercle d'Economia poques hores després de plantejar el "front democràtic", Aragonès va concretar que no es podia tractar d'una llista "entre dos partits", és a dir, d'una candidatura formada pel seu partit i Junts.
 

Pere Aragonès i Laura Vilagrà, al Parlament. Foto: ACN


Jéssica Albiach, cap de files dels comuns, li ha retret al president que protagonitzi "fugides endavant" i no atengui altres problemàtiques en educació, en funció pública o el relleu de Laura Borràs al Parlament. "No hi poden haver institucions fortes amb un Govern tan debilitat", ha remarcat Albiach, que ha descartat qualsevol proposta que aplegui Junts. "Amb ells no anirem ni a la cantonada", ha apuntat la líder dels comuns, que ha demanat que no es "resigni" davant la possibilitat d'un executiu format pel PP i Vox. "Tot passa per un govern progressista que estigui liderat per una presidenta", ha dit, en referència a la candidatura de Yolanda Díaz. Aragonès li ha respost que la defensa de Catalunya necessita la "màxima unitat" des de la "generositat".

"El que hem d'evitar és l'extrema dreta", ha apuntat el president quan li ha preguntat Ignacio Garriga, líder de Vox a la cambra catalana, que ha aprofitat per recordar que el seu partit té representació a les quatre capitals en les municipals. "El front comú ha de ser per la seguretat, per garantir els drets lingüístics i per reindustrialitzar la Catalunya que han enfonsat", ha assenyalat Garriga. Aragonès ha posat la intervenció del dirigent de l'extrema dreta com a exemple per demanar al sobiranisme que abandoni la voluntat de fer "rascades al company del costat" quan hi ha qui vol fer "mossegades" des del govern espanyol en cas de guanyar.