Diverses meses amb errors en el recompte acosten Colau a Collboni en la pugna pel segon lloc

Les dades permeten identificar diverses seccions censals on els resultats provisionals podrien esmenar-se i incrementar-hi els suports als comuns, a només 141 vots del PSC

Colau, en un dels actes centrals de la Mercè, amb Collboni.
Colau, en un dels actes centrals de la Mercè, amb Collboni. | ACN
30 de maig del 2023
Actualitzat el 31 de maig a les 11:25h
La pugna pel segon lloc a l'Ajuntament de Barcelona no està ni molt menys resolta. Ada Colau va quedar diumenge a 141 vots de Jaume Collboni, una distància que podria escurçar-se o fins i tot capgirar-se aquest divendres en el recompte definitiu de paperetes. De fet, una anàlisi dels resultats a les diverses meses ja indica que probablement els resultats a algunes urnes no es van comptabilitzar bé inicialment, perjudicant els interessos dels comuns, mentre que d'altres també exigiran un segon escrutini pausat.
 
Quines són les seccions censals amb errors més probables en el recompte inicial de diumenge a la nit?
El número de la secció i els partits afectats per l'eventual error apareixen clicant-hi o passant-hi el cursor per damunt


I com es pot intuir un error en el recompte sense ser-hi present i només consultant les seves dades resultants? Quan una secció censal té molts votants, es pot dividir en diverses meses, com ocorre en la majoria de casos a Barcelona. I això no es fa amb criteri territorial, sinó per ordre dels cognoms. D'aquesta manera, atès que les meses d'una mateixa secció censal tenen votants generalment que viuen als mateixos carrers i repartits només per ordre alfabètic, els resultats de les dues urnes haurien de ser força similars. I quan això no ocorre, és quan cal posar-hi la lupa.

Les seccions censals indicades al mapa són precisament aquelles en què un o diversos partits han obtingut percentatges de vot molt diferent a alguna de les seves meses respecte les altres de la mateixa secció. I això es pot deure a que, pel fet que sigui, aquelles formacions tinguin més o menys simpatitzants amb uns noms determinats, per una raó completament aleatòria..., o perquè, en el recompte, les atribucions de partits s'han capgirat. Hi ha dues seccions situades a Les Corts i Sant Andreu, però, en què l'error és força probable, per diverses raons.

La primera raó és que, a aquestes seccions, no només un partit presenta resultats molt diferents entre les diverses meses, sinó que això ocorre amb la majoria. I a banda, hi ha un element que fa saltar l'alarma: Cs, que s'enfonsa a tot Barcelona, hi aglutina en alguna de les meses més del 20% de les paperetes. Un fet a priori difícil de creure que, combinat amb els peculiars resultats de la resta de partits, permet apuntar amb aparent fiabilitat a que les dades hi han estat mal recollides.

Això s'entén millor fent un cop d'ull als resultats de les dues meses de les seccions 04-046 (a les Corts, entre el Camp Nou i el barri de Collblanc, de l'Hospitalet de Llobregat) i 09-009 (al barri del Bon Pastor de Sant Andreu, a la frontera amb Santa Coloma de Gramenet). Tal com es pot constatar en els dos casos, el recompte de la mesa B s'assembla molt més al de la mitjana del districte que el de la mesa A, amb dades molt diferents dels anteriors dos. Es tractaria aquesta, per tant, de la mesa que probablement conté errors.
 
Resultats de les dues meses de les seccions amb més probabilitats d'error, en comparació amb la mitjana dels respectius districtes


Si això es confirma, aquests dos recomptes serien suficients perquè Colau superés Collboni en la pugna per al segon lloc? No ho sembla. Els comuns sortirien perjudicats per l'error en els dos casos i, si el resultat de la mesa A fos en realitat similar al de la mesa B, sumaria 104 vots més, però és que, en el cas de la secció de Sant Andreu, el PSC també hi tindria suports no computats que podrien rondar les 80 paperetes. Així, els comuns s'acostarien als socialistes, retallant uns 25 vots, però li'n restarien encara més de 100 que haurien de rascar a les altres meses amb possibles errors. El recompte definitiu d'aquest divendres serà aferrissat.

Tot i això, en cas que finalment l'alternativa a Xavier Trias sigui l'actual alcaldessa, difícilment canviaria l'horitzó al govern municipal. Colau defensa un pacte a tres amb Collboni i Ernest Maragall per frenar el líder local de Junts -centrada en això, descarta anar al Congrés-, i probablement en redoblaria la pressió si ella fos la candidata alternativa. El dirigent d'ERC ha rebutjat aportar els seus vots per investir el cap de llista del PSC i, malgrat que la negativa a Colau seria més costosa, seria complicat convèncer-lo. De la mateixa manera, Collboni hauria de cedir i aportar també els seus vots per allargar un mandat de l'alcaldessa del que els darrers mesos s'ha desmarcat.